bouwbericht

Nieuwe functie hoogste gebouw campus UT Enschede

bouwbreed 107

Nieuwe functie hoogste gebouw campus UT Enschede

Hogekamp, het hoogste gebouw op de campus van de Universiteit Twente (UT), wordt getransformeerd. In het pand, dat al een tijdje leegstaat, komen 445 zelfstandige studentenstudio’s, enkele conferentiezalen en hotel Drienerburght met 72 kamers.

Bedrijven en logistiek

Herontwikkelen kantoorpand Hogekamp (onderste plint) tot conferentiehotel 'Drienenburght' met 72 kamers en conferentiezalen (900 m²) a.d. Hogekamp. Onderdeel project 'UT Enschede'. Exploitant City Living is afgehaakt waardoor het gebouw geen "The Student Hotel" zal zijn. Hotel zal geëxploiteerd worden door De Drienenburght. Conferentiehotel wordt gescheiden van de studenteneenheden (zie project 246934) opgeleverd.

ENSCHEDE | Uitvoering | € 2.000.000 - € 5.000.000

In het tien verdiepingen tellende gebouw waren tot voor kort de faculteiten van Technische Natuurkunde en Elektrotechniek gehuisvest. “Het is een kolos van bijna 25.000 vierkante meter, maar ook een imposant gebouw. Door de enorme omvang en de vrije indeelbaarheid is het gebouw zeer geschikt voor transformatie”, zegt projectontwikkelaar Rogier Janse de Jonge van Van Wijnen Projectontwikkeling Oost BV. “Eigenlijk blijft alleen het bestaande casco overeind.”

Van Wijnen is ontwikkelaar en bouwer van dit project, Camelot is exploitant en belegger van de studentenhuisvesting. Van Wijnen heeft ruime ervaring met grootschalige transformaties: zo transformeerde het bouwbedrijf een kantoor in Amsterdam/Diemen naar 936 studentenappartementen.

Short stay

De studentenstudio’s in Hogekamp zijn volledig ingericht en gemeubileerd. Janse de Jonge: “Het wordt een zogenaamde short stay faciliteit, met name bedoeld voor eerstejaars studenten en buitenlandse studenten die een tijdje in Enschede komen wonen en studeren.” Hogekamp krijgt onder meer een wasserette, een tv-kamer en een karaokebar. 

De gevel wordt compleet vernieuwd: de huidige, stalen kozijnen gaan er allemaal uit en worden vervangen door aluminium kozijnen met veel glas. Het gebouw gaat volgens Janse de Jonge een grote labelsprong maken: van label G naar label B.

Ontwerp

Hogekamp is gebouwd in 1967, naar een ontwerp van Samuel van Embden. “Van Embden maakte in de geest van de Nieuwe Zakelijkheid een gebouw dat ondubbelzinnig laat zien wat het is: een studeermachine”, zo staat te lezen op de website van de UT. Techniek mocht gezien worden. Grote, witte airco-schachten accentueren dit gebouw, dat wordt gezien als een markant oriëntatiepunt op de campus.

Van Wijnen begint deze zomer met het strippen van het gebouw. De bouwwerkzaamheden beginnen in januari 2017. Als alles volgens planning verloopt, is het project in juli 2018 afgerond.Plaats: Enschede
Opdrachtgever: Van Wijnen Projectontwikkeling Oost BV.
Ramingsgroep: Nog niet bekend 

Reageer op dit artikel