bouwbericht

Woningen in historische paardenstal Ede

bouwbreed 266

Woningen in historische paardenstal Ede

Een grote, historische paardenstal transformeren tot acht woningen: dat is het nieuwe project van Xander Arets, architect en ontwikkelaar uit Arnhem. Het gaat om een paardenstal van tien bij 64 meter, op de voormalige Prins Mauritskazerne in Ede. De gemeente Ede kocht in 2011 alle kazerneterreinen in de gemeente op.

Wonen

Herontwikkelen oude paardenstal ('stal 25')op de Arthur Koolkazerne (onderdeel van Maurits Noord) tot 8 woonwerkpanden a.d. Verbindelaarsweg. Project 'Woon in de kazerne'. Woningen kunnen casco gerenoveerd worden gekocht, renoveren interieur kan in eigen beheer of met de aannemer die ook het casco renoveert.

EDE (GLD) | Uitvoering | € 500.000 - € 1.000.000

Het is de eerste van vier stallen op het terrein die wordt herontwikkeld.  Arets heeft de gemeente Ede zelf benaderd met zijn transformatieideeën. “Ik heb de stallen een paar keer gezien en zag kansen. Op dat moment waren er zelfs nog plannen om ze te slopen.”

De stallen zijn gebouwd tussen 1906 en 1908, aldus Arets. “Ze waren bedoeld voor de paarden van het eerste regiment Huzaren.”

In de jaren vijftig – Defensie maakte toen al geen gebruik meer van paarden –  is de stal van Arets verbouwd. De gietijzeren kolommen waar de paarden tussen stonden, zijn toen verdwenen. Vervolgens is een betonnen skelet in de stal geplaatst, om de zolderverdieping te dragen. Bovendien kwamen er acht grote deuren in de voorgevel. Een aantal originele onderdelen is behouden gebleven, zoals de houten spanten. Het houtwerk op de koppen van de gevels wordt teruggebracht.

Arets brengt achter de acht grote deuren nieuwe grote puien met slanke kozijnen aan. De deuren van meer dan 3 meter hoog kunnen desgewenst open of dicht worden gezet door de bewoners.

“Op de kopse kant zaten vroeger twee houten staldeuren, maar die zijn later dichtgemetseld. Deze staldeuren wil ik graag terugbrengen.” Verder krijgen de woningen een dakkapel en een tuin van ruim zes meter diep op het westen.

In de stal – die tot 2011 werd gebruikt voor opslag van de verbindingstroepen – komen zeven lofts met een vloeroppervlakte tussen de 110 en 120 vierkante meter. Loft nummer acht wordt groter: ruim 200 vierkante meter.

Als nieuwe bewoners willen, kunnen ze de woning casco gerenoveerd kopen. Arets: “Wat ze dan krijgen, is een meterkast, vloerverwarming, cv, wc en aansluitpunten voor badkamer en keuken.”

De lofts gaan binnenkort in de verkoop. Richtprijs: vanaf 220.000 euro, vrij op naam. Arets verwacht dat in november kan worden begonnen met de verbouwing. Plaats: Ede
Opdrachtgever: Arets Ontwikkeling
Ramingsgroep: Nog niet bekend 

Reageer op dit artikel