bouwbericht

Innovatieboerderij Zuidhorn: smeltkroes van kennis

bouwbreed 16

Innovatieboerderij Zuidhorn: smeltkroes van kennis

De Gebiedscoöperatie Westerkwartier en de gemeente Zuidhorn hebben samen plannen gemaakt om een vervallen boerderij uit 1657 aan de Rijksstraatweg te transformeren tot Innovatieboerderij. De boerderij, inclusief grote schuur, staat vlakbij het gemeentehuis van Zuidhorn en wordt omsloten door de nieuwe wijk Oostergast.

Onderwijs

Verbouwen, na sloop schuur / deel boerderij, boerderij Iwema tot kantoor / kennis-werkplaats voor Gebiedscoöperatie Westerkwartier a.d. Rijksstraatweg.

ZUIDHORN | Initiatief | € 125.000 - € 500.000

Het is de bedoeling dat de boerderij het hoofdkwartier van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier gaat worden, zegt adviseur Bram Keuning van BK6. Keuning is aangetrokken om het proces te begeleiden. “De boerderij is in een heel slechte staat, dus daar moet veel aan gebeuren. Een deel zal gesloopt moeten worden. De schuur moet sowieso plat, daar is geen eer meer aan te behalen. We proberen de historische waarde die het gebouw binnen onze regio vertegenwoordigt, echter wel terug te laten komen in de mogelijke ontwerpen.”

De 5 O’s

De Gebiedscoöperatie Westerkwartier, in 2013 opgericht, is een initiatief van drie agrarische natuurverenigingen, Staasbosbeheer, Landschapsbeheer Groningen en Terra, een regionale mbo-onderwijsinstelling. Samen met ruim 450 ondernemers zet de coöperatie zich in voor behoud en ontwikkeling van het Westerkwartier, een streek in de provincie Groningen met een van de oudste cultuurlandschappen van Europa. De betrokken partijen – de 5 O’s: Ondernemers, Onderwijs, Onderzoek, Overheid en Organisaties van burgers – ontwikkelen duurzame projecten en voeren die samen uit.

“De Innovatieboerderij moet een smeltkroes van kennis worden, waarbij de partijen samen tot innovatieve crossovers kunnen komen”, zegt Keuning. De koppeling van studenten en onderwijsinstellingen aan lokale ondernemers is hierbij essentieel. Een concreet voorbeeld? “Denk aan agrariërs en onderzoekers die samen proberen om meer rendement uit een weiland te halen. Of een onderwijsinstelling en een bouwbedrijf die ideeën bedenken voor het zelf opwekken van energie. Het zijn maar voorbeelden. Het gaat om innovaties in onder meer de landbouw, de bouw en de zorg. In de regio, met de regio, voor de regio.”

Interessant leerproces

In de boerderij komt waarschijnlijk een zogenaamde belevingswinkel, aldus Keuning. Hier kunnen bezoekers informatie krijgen over zonnepanelen, het verduurzamen van een huis, domotica, tuinen, noem maar op.

Het is nog niet bekend hoe de boerderij er precies uit komt te zien. Keuning: “Misschien neemt de bouw wel drie jaar in beslag. Niet erg, want het bouwproces zelf zal ook een interessant leerproces worden. Leerlingen die later in de bouw of elektrotechniek willen werken, gaan we bij de transformatie betrekken. Het zal sowieso een revolutionaire methode van verbouwen worden. Vanaf het opstellen van het plan van eisen tot en met de oplevering willen we dat samen met studenten, ondernemers en de omgeving vormgeven.”

Keuning verwacht dat het definitieve ontwerp komende winter klaar is, zodat begin 2017 kan worden begonnen met de bouw van de Innovatieboerderij.Plaats: Zuidhorn
Opdrachtgever: Gebiedscoöperatie Westerkwartier en gemeente Zuidhorn
Ramingsgroep: Nog niet bekend 

Reageer op dit artikel