bouwbericht

’s Lands grootste monument krijgt opknapbeurt

bouwbreed 8

’s Lands grootste monument krijgt opknapbeurt
Ruud de Graaf

Het Belgenmonument in Amersfoort, het grootste monument van Nederland, wordt gerestaureerd. In opdracht van de gemeente Amersfoort voert Heijmans de restauratiewerkzaamheden uit. Het monument staat op de Amersfoortse berg, op 43,6 meter boven NAP.

Wonen

Restaureren Belgenmonument aan Op de Berg. De werkzaamheden bestaan o.a. uit opknappen gevels en vervangen daken hoofdgebouw, reinigen gedenkmuur, vervangen technische installaties en opknappen carillon met 48 klokken.Zie voor meer informatie, de link naar een Cobouw-artikel (onder de Google-kaart).

AMERSFOORT | Uitvoering | € 125.000 - € 500.000

Het monument is tijdens de Eerste Wereldoorlog gebouwd om de Belgische dankbaarheid voor de Nederlandse gastvrijheid tijdens die oorlog tot uitdrukking te brengen. Veel Belgische soldaten vluchtten tijdens de Eerste Wereldoorlog naar het neutrale Nederland. Zij werden onder meer ondergebracht in leegstaande kazernes in garnizoensstad Amersfoort, ook werden barakken gebouwd.

Omer Buyse, leider van de Centrale Commissie der Werkscholen van de geïnterneerde Belgen in Nederland, kwam in 1916 met het idee om een gedenkteken op te richten. De Belgen die in Amersfoort verbleven, hebben meegewerkt aan de bouw van het monument. Het ontwerp is van de Belgische architect Huib Hoste. In mei 1917 is gestart met de bouw, in het voorjaar van 1919 was het monument klaar. De officiële onthulling vond pas op 22 november 1938 plaats, in aanwezigheid van koningin Wilhelmina en koning Leopold III.

Het monument verkeert momenteel in slechte staat, zegt projectleider Rob Weeda van de gemeente Amersfoort. “Het cement dat destijds werd gebruikt, is van slechte kwaliteit. Goede cement was in die jaren niet voorhanden. De voegen aan de buitenkant worden heel diep uitgehakt, om plaats te maken voor nieuw cement.” Naast het opknappen van de gevels wordt ook het carillon met 48 klokken gerestaureerd. Verder krijgt het hoofdgebouw een nieuw dak en worden de technische installaties vervangen.

De bijbehorende herdenkingsmuur met beeldhouwwerken wordt helemaal uit elkaar gehaald en opnieuw opgemetseld, aldus Weeda. Het Belgenmonument is een beetje een vergeten monument, zegt de projectleider. “Tot de jaren zestig kwamen geregeld bussen vol met Belgen naar Amersfoort om het monument te bezoeken, daarna liep de belangstelling terug. En wij Nederlanders hebben meer met de Tweede dan met de Eerste Wereldoorlog, omdat wij in WOI neutraal waren. Toch is er de laatste jaren hernieuwde aandacht voor WOI, ook in Nederland. Bovendien is het dit jaar honderd jaar geleden dat werd besloten een monument te bouwen.”

Ook het omliggend groen wordt opgeknapt. Het restauratieproject kost bij elkaar zo’n 1,2 miljoen euro. Amersfoort heeft een subsidie van 600.000 euro ontvangen uit het Fonds Erfgoedparels van de provincie Utrecht.

De werkzaamheden moeten eind augustus zijn afgerond: dan nemen de vleermuizen weer hun intrek in het monument. Later dit jaar, in november, staat een herdenkingsceremonie bij ’s lands grootste monument gepland.Plaats: Amersfoort
Opdrachtgever: Gemeente Amersfoort
Ramingsgroep: 1,2 miljoen euro 

Reageer op dit artikel