bouwbericht

Pompejus, nieuw icoon voor Bergen op Zoom

bouwbreed 70

Pompejus, nieuw icoon voor Bergen op Zoom

Pompejus: zo gaat de nieuwe, multifunctionele toren heten die op vestingwerk Fort de Roovere in Halsteren wordt gebouwd. De toren, ontworpen door RO&AD Architecten, wordt circa 25 meter hoog en moet een modern icoon van Bergen op Zoom worden, de gemeente waar Halsteren onder valt. Het gaat om een hybride staal- en houtconstructie, met gevels van Accoyahout.

Cultuur en religie

Bouwen uitkijktoren met tribune / expositieruimte / theater / horecavoorziening bij Fort de Roovere aan de Ligneweg. Project 'Pompejus'. Uitkijktoren is 25 meter hoog. VKP doet gevelelementen. Installateurs bekend bij aannemer.

HALSTEREN | Opgeleverd | € 500.000 - € 1.000.000

Aan de realisatie van de toren doen veel lokale partijen mee, zoals bouwbedrijven, scholen, verenigingen en de gemeente. Naast subsidies komt er geld binnen via crowdfunding. Iedereen kan torenonderdelen kopen. In totaal gaan er 8000 onderdelen onder de hamer. Wie een tientje inlegt (pakket A), krijgt een certificaat, vijf briefkaarten en lidmaatschaap van Vrienden van Pompejus. Van dat geld worden bouten en moeren gekocht. Wie 250 euro inlegt (pakket E), krijgt ook vrijkaarten voor een Pompejusvoorstelling en een eigen tekst in een traptrede. Voor dat geld kan een klein gevelpaneel worden aangeschaft.

Pompejus is meer dan een uitkijktoren, zegt architect Ad Kil van RO&AD Architecten. ,,Op de begane grond is plek voor kleine horeca. Ook komen er panelen te hangen met informatie over het gebied.’’ Daarnaast is er ruimte voor exposities. De brede trappenpartij van schuin oplopende Pompejus kan tevens als tribune gebruikte worden tijdens voorstellingen in de openlucht.

De eerste ideeën voor de bouw van Pompejus dateren van een jaar of elf geleden, toen de Stichting Vrienden van de West Brabantse Waterlinie werd opgericht. De stichting had als doel om de West Brabantse Waterlinie uit 1628 op te knappen. Deze waterlinie, tussen Bergen op Zoom en Steenbergen, is de oudste waterlinie van Nederland. Fort de Roovere, onderdeel van het verdedigingswerk, kreeg een flinke opknapbeurt. Kil: ,,Ik heb toen een vrijblijvend schetsje van een toren gemaakt, de prioriteit lag echter bij het fort. Toen de restauratie echter klaar was, kwam het idee van de toren weer bovendrijven. Wie straks bovenin staat, heeft een prachtig uitzicht op de West Brabantse Waterlinie, met Bergen op Zoom een de ene kant en Steenbergen aan de andere kant.’’

Het Fort is vernoemd naar Pompejus de Roovere, de allereerste commandant. De multifunctionele uitkijktoren krijgt dus zijn voornaam.  Kil verwacht dat deze zomer kan worden begonnen met de bouw.Plaats: Bergen op Zoom
Opdrachtgever: Vrienden van Pompejus
Ramingsgroep: 500.000 tot 1.5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel