bouwbericht

Lofts in oude kozijnenfabriek KUFA Apeldoorn

bouwbreed 124

Lofts in oude kozijnenfabriek KUFA Apeldoorn

In het voormalige fabrieksgebouw van kozijnenfabriek KUFA in Apeldoorn worden binnenkort elf lofts gerealiseerd. Nijhuis Apeldoorn is de ontwikkelaar en aannemer van het project langs het Apeldoorns Kanaal, I’M Architecten uit Deventer is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Wonen

Herontwikkelen / verbouwen voormalige KUFA-fabriek tot 11 loftwoningen aan de Vogelvlucht / Kanaal Zuid. Onderdeel van nieuwbouwwijk Schatkamer van Zuid. Verkoop is begin juli gestart.

APELDOORN | Uitvoering | € 1.000.000 - € 2.000.000

Het KUFA-gebouw aan Kanaal Zuid 62 ligt in het hart van de Schatkamer van Zuid, op een strook tussen het Apeldoorns Kanaal en de Aalscholversweg. Deze locatie werd tot voor kort beschouwd als ‘industrieel wasteland’, inclusief braakliggende terreinen en vervallen bedrijfspanden. Dit erfgoed, ‘een cultuurhistorische schatkamer’, vormt de basis voor Schatkamer van Zuid. Een aantal versleten panden gaat tegen de vlakte, om plaats te maken voor nieuwbouw; een deel van deze voormalige bedrijfsgebouwen wordt echter getransformeerd. Zoals het oude fabrieksgebouw van KUFA, dat al jaren leeg staat.

60 à 70 procent van de nieuwe wijk is al gerealiseerd, zegt projectontwikkelaar Patrick Hafkamp van Nijhuis. Qua architectuur worden de nieuwe woningen gebouwd met een knipoog naar het verleden.

Het KUFA-gebouw bestaat nu nog uit één hal met een hoog en laag gedeelte. De stalen spanten in het hoge gedeelte en de houten spanten in het lage gedeelte blijven behouden. De stalen vliesgevels en de lichtstraten in het dak worden wel vervangen. Hafkamp: “De kwaliteit is niet op alle plekken even goed meer. Bovendien komt er dubbel, zonwerend glas in. Een ding is zeker: de lichtstraten en vliesgevels komen terug.”

De belangstelling is in elk geval groot, vervolgt de projectontwikkelaar. “Via de website en een Facebook-pagina hebben we belangstellenden gevraagd een enquête in te vullen met vragen over onder meer hoe zij hun ideale loft zien. Wij willen graag dat geïnteresseerden meedenken. Mensen die een loft willen kopen, moeten straks ook kunnen kiezen tussen casco of volledig afgewerkt. De een wil een vide, een ander niet.”

De elf lofts gaan volgens Hafkamp in juli in de verkoop. Wanneer zeventig procent is verkocht, dan begint Nijhuis met bouwen. Hafkamp: “Ik verwacht dat we in november met de verbouwing kunnen starten.”Plaats: Apeldoorn
Opdrachtgever: Nijhuis
Ramingsgroep: Nog niet bekend 

Reageer op dit artikel