bouwbericht

Groningen werkt aan veiliger fietspaden

bouwbreed 21

Groningen werkt aan veiliger fietspaden

Het fietspad langs de N361 tussen Groningen en Winsum, een van de drie gevaarlijkste fietsroutes in de provincie, gaat op de schop: tussen beide plaatsen wordt een zogenaamde Fietsroute Plus aangelegd. “Een Fietsroute Plus is een fietspad dat breder, comfortabeler en veiliger is dan een gewoon fietspad”, zegt projectleider Greet Luursema van de provincie Groningen. Het aantal (fiets)ongelukken moet drastisch omlaag, bovendien hoopt de provincie dat meer mensen op de fiets gaan naar werk of school. De doelstelling is dat het aantal fietsers in 2020 is toegenomen met 15 procent.

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Plannen voor aanleggen Fietsroute Plus tussen Winsum en Groningen langs de N361.Zie voor meer info, de link naar een Cobouw-artikel (onder de Google-kaart).

WINSUM GN | € 5.000.000 - € 10.000.000

De Provinciale Staten nemen naar verwachting in juli een definitief besluit over de aanleg van de Fietsroute Plus. Luursema verwacht dat de Fietsroute Plus in 2018 en 2019 kan worden aangelegd, zodat hij in 2020 in gebruik kan worden genomen. “Na het besluit beginnen we met grondaankoop en planologische procedures”, aldus de projectleider. Het nieuwe fietspad wordt 3,5 meter breed en komt ten westen van het spoor te liggen. Op een groot deel tussen het nieuwe fietspad en de provinciale weg komt bovendien een berm van 6 meter breed.

Op dit moment ligt aan beide zijden van de N361 een fietspad met eenrichtingsverkeer. Volgens Luursema zijn beide fietspaden smal, bovendien worden ze te vaak in twee richtingen gebruikt. “Geen ideale situatie: het leidt tot gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld wanneer brommers op het verkeerde pad rijden.” Dagelijks maken zo’n duizend fietsers gebruik van de route tussen Winsum en de provinciale hoofdstad.

Naast het nieuwe fietspad tussen Groningen en Winsum zijn of komen meer Fietsroutes Plus: van Groningen naar Zuidhorn, Bedum, Ten Boer en Leek. De Fietsroutes Plus van Groningen naar Zuidhorn en Bedum zijn inmiddels in gebruik genomen. Met de aanleg van een nieuw fietspad tussen Groningen en Ten Boer wordt vlak na de zomer een begin gemaakt. De aanleg van een nieuw fietspad tussen Groningen en Leek is momenteel in onderzoek.Plaats: Winsum                                                                              
Opdrachtgever: Provincie Groningen
Ramingsgroep: 5 tot 7.5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel