bouwbericht

Delft krijgt replica houten vakwerkhuis uit zeventiende eeuw

bouwbreed 80

Delft krijgt replica houten vakwerkhuis uit zeventiende eeuw

In het centrum van Delft verrijst een replica van een vakwerkhuis uit de zeventiende eeuw. Het huis moet verrijzen aan de Bagijnestraat. “De replica wordt gebouwd op de fundering van een negentiende eeuws arbeidershuisje, dat eigendom is van opdrachtgever Van Arkel”, zegt architect Paul Kloet van Kloet & Van de Merwe Architecten.

Wonen

Herbouwen woning tot middeleeuws vakwerkhuis aan de Bagijnestraat 7. Project ligt stil. Het wordt misschien verkocht. Start datum is fictief.

DELFT | Ontwerp | € 125.000 - € 500.000

De gemeente Delft heeft intussen een omgevingsvergunning verleend voor de bouw van het huis. De volgende stap is het vinden van een of meerdere financiers. “Er is zo’n 200.000 euro nodig. Met een beetje geluk kunnen we dan volgend jaar starten met de bouw”, aldus de Delftse architect, verantwoordelijk voor het ontwerp.

Het gaat om een huis dat volledig uit eikenhout bestaat. Groot is het niet: het totale vloeroppervlak bedraagt iets meer dan vijftig vierkante meter, verdeeld over drie verdiepingen.

De onderdelen van de begane grond zijn er al: deze lagen tot voor kort opgeslagen in een depot van de gemeente Delft. Het gaat onder meer om houten balken met beschilderingen en een trap. De bestaande onderdelen zijn afkomstig van een stadshuis uit 1670. “Dat huis is in de twintigste eeuw gesloopt, maar de gemeente was zo slim om het onderste gedeelte te bewaren. Die onderdelen hebben wij onlangs van de gemeente gekregen.”

Volgens Kloet bestond de stad Delft in de middeleeuwen hoofdzakelijk uit houten vakwerkhuizen. “Veel huizen zijn echter bij de grote stadsbrand in de zestiende eeuw verdwenen. Ook is een deel gesloopt. Er staat er nu geen een meer in de stad.”

Voor dit project trok Kloet samen op met stadsgenoot Jeroen Kistemaker. Kistemaker – een begenadigd timmerman – was onder meer betrokken bij de bouw van middeleeuwse, houten huizen voor themapark Archeon in Alphen aan den Rijn. Ook zette hij een middeleeuwse kap op zijn eigen huis. Kistemaker is vorige maand overleden.

Het is nog niet bekend wie de replica nu gaat bouwen, zegt Kloet: “Het is zeer specialistisch werk, denk alleen al aan de bijzondere houtverbindingen die nodig zijn.”

Over de functie van het pand wordt nog nagedacht. “Laten we dit bijzondere huis eerst maar eens realiseren.”Plaats: Delft
Ramingsgroep: Nog niet bekend 

Reageer op dit artikel