bouwbericht

Piet Hein Eek ontwerpt fortwachtershuisje Uitgeest

bouwbreed 37

Piet Hein Eek ontwerpt fortwachtershuisje Uitgeest
Het fort Krommeniedijk vanuit de lucht. FOTO: DUTCHPHOTO / Hans van Weel

Stadsherstel Amsterdam heeft de gerenommeerde ontwerper Piet Hien Eek gevraagd een moderne variant te ontwerpen van het voormalige fortwachtershuisje van het Fort bij Krommeniedijk in Uitgeest. Het nieuwe fortwachtershuisje krijgt ‘de contouren van de originele variant’, zegt Stella van Heezik van Stadsherstel Amsterdam. Ook wordt het huis, net als vroeger, opgetrokken uit hout. In het huis komt de toekomstige beheerder met eventueel zijn of haar gezin te wonen.

Wonen

Renoveren / verbouwen fort tot belevingscentrum Belevingscentrum Fort K’IJK / 25 zorgappartementen voor autistische jongvolwassenen / bouwen fortwachterswoning fort bij Krommeniedijk aan de Krommenieweg / Lagedijk.

UITGEEST | Opgeleverd | € 2.000.000 - € 5.000.000

Fort bij Krommeniedijk is een van de 46 forten van de Stelling van Amsterdam, een 135 kilometer lange verdedigingslinie op 15 tot 20 kilometer rond Amsterdam, aangelegd tussen 1881 en 1914. De Stelling van Amsterdam staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

De herbouw is onderdeel van een grootschalige restauratie van Fort bij Krommeniedijk. Stadsherstel Amsterdam, straks erfpachter en opdrachtgever van het restauratieproject, redt monumenten en beeldbepalende panden door ze te restaureren, een passende bestemming te geven en te verhuren. De panden blijven in bezit van Stadsherstel Amsterdam. Sinds de oprichting, in 1956, heeft de organisatie 600 panden in en om de Stelling van Amsterdam gered.

Naast de terugkeer van het fortwachtershuisje gebeurt er nog veel meer aan het (nu nog) vervallen fort aan de Lagendijk, aldus Van Heezik. “Wij stimuleren functies die ervoor zorgen dat het fort wordt opengesteld voor het publiek. Dat is gelukt.”

In het fort zelf komt een bezoekerscentrum voor de natuurwaarden in het gebied. Landschap Noord-Holland richt dit centrum in. Het fort krijgt ook een woonbestemming. Er worden 26 jong volwassenen met het Autisme Spectrum Stoornis ingebracht. Hierbij is zorgorganisatie De Heeren van Zorg nauw betrokken. Daarnaast komt er in hetzelfde pand een theeschenkerij.

Op het terrein stond ook een genieloods. Van Heezik: “Deze loods wordt niet herbouwd. Het zou het zicht op de omgeving te veel belemmeren. Het fort staat in een prachtig, groen gebied waarin veel weidevogels broeden. Bovendien renoveren we al een genieloods zo’n 3 kilometer verderop.’’

Half juni wordt begonnen met de herbouw van het fortwachtershuisje en de restauratie van het fort.Plaats: Uitgeest
Opdrachtgever: Stadsherstel Amsterdam
Ramingsgroep: Niet bekend 

Reageer op dit artikel