blog

Stikstofslot

bouwbreed 1165

Stikstofslot

Veel van de reacties op het besluit over de stikstofwisseltruc komen er op neer dat het hoog tijd is voor een wat meer autoritaire bestuursstijl in Nederland.

Nu Alders met pensioen is, moet het maar eens afgelopen zijn met dat eindeloze polderen en het bedenken van compromissen die houdbaar zijn tot de volgende crisis (of tegenwoordig: rechterlijke uitspraak). Duidelijkheid hebben we nodig. Continuïteit. Stabiliteit. Een Noodwet (met een hoofdletter).

De Franse filosoof Bruno Latour zegt dat de mens de aarde eindeloos heeft kunnen exploiteren, maar als het einde er eenmaal aankomt, ja, dan staat de mens met lege handen. Wat er nu gebeurt met het klimaat, daarvan zegt Latour: de aarde trekt zich niets meer van ons aan, gaat zijn eigen gang , reageert autonoom en wij mensen weten niet wat en wanneer er precies is misgegaan. En weten dus ook niet wat we moeten doen.

In dat perspectief is een Noodwet dus hard nodig. Maar waarvoor? Om er voor te zorgen dat de infra- en bouwprojecten ‘gewoon’ door kunnen gaan? Of om er voor te zorgen dat juist de aarde beschermd wordt voor ons nageslacht? Het debat over het stikstofslot gaat daarover. Kiezen we voor de korte termijn of de lange(re)?


Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht
l.vulperhorst@aef.nl

 

Reageer op dit artikel