blog

Commentaar | Paniek over stikstof

bouwbreed 1142

Commentaar | Paniek over stikstof
Ingrid Koenen Foto: Suzanne van de Kerk

De bouw dreigt komende vijf jaar minimaal 14 miljard euro aan omzet mis te lopen door de recente uitspraak van de Raad van State over stikstof. Alle bouwprojecten waarvoor geen definitieve vergunning is, lopen grote risico’s op vertraging.

Een groot, reëel en acuut probleem waar terecht grote paniek over is uitgebroken. De berekeningen van ABN Amro maken het gedoe over stikstof ineens heel concreet en tastbaar. Miljarden en miljarden euro’s omzet verdampen omdat projecten niet mogen worden uitgevoerd, omdat de meerwaarde niet is aangetoond.

Als er niks gebeurt, is er inderdaad een groot probleem voor de Nederlandse bouwsector. Stikstof kan in potentie elk bouwproject in Nederland volledig op slot zetten. Een nieuwe bouwcrisis in de dop. De pijplijn droogt razendsnel op en bouwers zullen op korte termijn het aantal nieuwe opdrachten zien kelderen.

Bewijs achteraf

De uitspraak betekent heel strikt genomen dat bouwprojecten niet meer worden uitgevoerd als zij nadelig uitpakken voor de uitstoot van stikstof. De bewijslast vooraf daarvoor is ingewikkeld, want er is altijd uitstoot van stikstof. Daarom had de Nederlandse ‘polder’ een bewijsvoering achteraf bedacht.

Het probleem lijkt overigens opvallend veel op de paniek over luchtkwaliteit, ruim tien jaar geleden. Ook toen kwamen allerlei projecten plotseling stil te liggen door een uitspraak over fijnstof. Het acute probleem zorgde ervoor dat politiek Den Haag in beweging kwam en met spoedwetgeving de gevolgen wist te repareren.

Omgekeerde wereld

Toen bleven de gevolgen voor de bouw relatief beperkt. De hoop en verwachting is dat nu iets vergelijkbaars op gang zal komen op het Binnenhof en dat met spoedwetten en ontheffingen ook nu de schade beperkt zal blijven. De Raad van State toetst immers alleen de wetgeving op strijdigheid. Aanpassen van diezelfde wetten kan daarom soelaas bieden, maar is feitelijk wel de omgekeerde wereld.

Reageer op dit artikel