blog

Geen bouwvakvakantie

bouwbreed 1085

De vakantieperiode breekt aan. De regio Zuid geniet van de eerste bouwvakweek. En de komende weken doen de regio’s noord en midden spreekwoordelijk het licht uit om er drie welverdiende weken op uit te trekken. Spreekwoordelijk, want in werkelijkheid blijft er in de meeste bedrijven nog wel een lampje branden.

Geen bouwvakvakantie

Ik schrijf deze column op kantoor en wanneer ik uit het raam naar ons parkeerterrein kijk, zie ik toch heel wat auto’s staan. Ongeveer tachtig procent van de medewerkers geniet van drie zomerse weken vrij. En terwijl zij ergens op een terrasje zitten, op het strand liggen of door een stadje slenteren, is twintig procent van hun collega’s aan het werk. Sinds 1981 is de periode waarin iedereen in de bouw collectief het werk neerlegt officieel afgeschaft. Sedertdien staat het ook niet meer in de CAO voor de bouwnijverheid. Op advies van de branche zijn toen wel per regio adviesdata vastgesteld.

Persoonlijk heb ik die bouwvak altijd een raar fenomeen gevonden. Juist in de periode dat het weer op z’n best is legt een hele sector het werk neer. Tegelijkertijd maakt een collectieve bedrijfssluiting het plannen van projecten makkelijker dan wanneer iedere medewerker individueel zijn vakantie regelt. Ook juridisch gezien wordt bij de berekening van de werkbare dagen in de UAV met een bouwvak rekening gehouden. Dit neemt niet weg dat in de afgelopen jaren ook in onze sector de 24-uurs economie is toegeslagen. In de infra wordt al langer doorgewerkt en ook mutatie- en onderhoud gaan gewoon door. Daarnaast past een vrije vakantiekeuze ook in de flexibiliseringsslag die we als sector maken. En om mij heen zie ik de behoefte aan collectiviteit afnemen.

In toenemende mate zien ook opdrachtgevers graag dat hun projecten doordraaien. Schaffen we op termijn daarom ook de adviesweken af? Dat denk ik weer niet. Ik verwacht uiteindelijk een verdeling van zeventig procent vrij en dertig procent aan het werk. Wist u trouwens dat een vakantie veel fijner voelt als u weet dat een collega aan het werk is?

Ik wens u een fijne vakantie!


Bart Hendriks, Algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep

 

Reageer op dit artikel