blog

Ruim die rommel toch eens op

bouwbreed 1045

Ruim die rommel toch eens op

Toch een mooi initiatief van Heijmans. Ban de verpakkingsproducten van de bouwplaats. En als het er wel moet zijn, zorg dan dat het geschikt is voor hergebruik. We kunnen lang praten over verduurzaming en circulariteit, maar dit soort initiatieven zorgen voor tractie. Dan verandert er tenminste echt iets.

Iedereen kent de bouwplaatsen met stapels rommel. Verpakkingsmateriaal dat wegwaait. Containers die uitpuilen van het afval. Eerder dit jaar hield directeur Ton Vaags van J.P. van Eesteren een soortgelijk verhaal.

Hij bouwde het duurzame QO hotel in Amsterdam en moest ook daar verpakkingsmateriaal en afval minimaliseren, wilde het gebouw het vereiste BREAAM-certificaat halen. Geen afval aanvoeren en geen afval afvoeren, luidde zijn adagium. Hij vertelde op de Cobouw Praktijkdag Circulair Bouwen dat hij af en toe op de bouwplaats in de afvalcontainer klom en er toch rommel uithaalde die eigenlijk verboden was. De praktijk is hardnekkig, zei hij, maar het kan wel als je er maar boven op zit en iedereen in het gareel houdt.

Ik lees de laatste tijd ook dat gemeentes al dat bouwafval zat zijn in hun straten. Zo wil Amstelveen de afvalstromen en bouwhinder aanpakken met hogere boetes voor bouwers die voor overlast zorgen. De bouw moet gewoon wat meer rekening houden met de omgeving en de hinder beperken, zegt de verantwoordelijke wethouder.

Beperk de aanvoer van rommel, dan hoef je ook minder op te ruimen.

Die druk helpt natuurlijk ook wel. Ik denk dat de verspilling echt wat minder kan. En het scheelt in de kosten. Nu neemt Heijmans het voortouw, maar eigenlijk verdient dit branchebrede aandacht. Misschien iets voor Bouwend Nederland om hoog op de agenda te zetten? Beperk de aanvoer van rommel, dan hoef je ook minder op te ruimen.


Circulair bouwen

Als je wilt, weet je er alles over.

Kijk maar

 

Reageer op dit artikel