blog

Dikke deur

bouwbreed 660

Dikke deur

’t Giet deur. De wet die uw bouwsector overhoopgooit en toch wel het einde inluidt van bouw- en woningtoezichthouders bij gemeenten, is dinsdagmiddag aangenomen in de Eerste Kamer.

Daarmee is ook het verzet van Bouwend Nederland gebroken. Maxime Verhagen en kornuiten vinden dat er te veel risico’s op het bordje van hoofdaannemers terechtkomen. Stellen dat de wet rommelig is en voorspellen extra rechtszaken.

Misschien is het waar. Maar je kunt die retoriek ook een zwaktebod noemen. Want pas als er iets misgaat, ben je als hoofdaannemer de klos. Pas als er fouten aan het licht komen of verborgen gebreken, weet de wetgever je te vinden. Pas als je door rood rijdt, riskeer je een boete.

Dus draai het eens om Maxime. Roep de bouwers op om foutloos te bouwen, processen beter te borgen, alleen nog in zee te gaan met onderaannemers die kwaliteit leveren. BIM, ketensamenwerking, nul doden, hebben we daar niet allemaal de mond van vol?

RTLZ

Moeilijk? Duur? Ongetwijfeld, en moeten we absoluut in de gaten houden jij en ik, maar anno 2019 kun jij toch niet meer met droge ogen bij RTLZ of zo beweren dat bouwbedrijven niet in staat zijn om producten en spullen te maken zonder opleverfouten.

Veel papierwerk? Akkoord Maxime, daar heb je een punt. Veel toeters en bellen, een circus van kwaliteitsborgers en instanties? Ook ik zie ze. Maar al zijn ze er. Je kunt ze te slim af zijn. Investeer nog meer in conceptwoningen. Probeer als bouwer niet iedere keer het wiel opnieuw uit te vinden, maar durf keuzes te maken. Schop die bouw een hoofdstuk verder Maxime, founding father van de topsectoren.

De tijd van garantie tot aan de deur is voorbij. Dat vind jij toch ook?

Reageer op dit artikel