blog

(Design) Sprint jij mee?

bouwbreed 513

Een collega is 10 minuten vertraagd. Het doornemen van het verslag en de acties van de vorige vergadering leidt tot herhaling van de discussie. Dezelfde stokpaardjes komen op tafel en de besluitvorming gaat moeizaam. Uiteindelijk is er nog een half uur over voor het daadwerkelijke overleg, want een andere collega moet naar een belangrijke volgende meeting.’

(Design) Sprint jij mee?
Suzanne van de Kerk

Dat klinkt niet inspirerend. Toch herken je hier vast iets van. Als dit jou wel eens overkomt is het wellicht tijd voor andere werkvormen.

De Design Sprint is zo’n andere werkvorm. Het is één van de methoden in onze Co-creatie Management Tool. Een paar weken geleden hebben we hier daadwerkelijk ervaring mee opgedaan in het Connext Lab van Connect Holland.
De Design Sprint is een tool om strategische vraagstukken te tackelen. Het is een ideale methode voor vraagstukken over en het testen van organisatieverandering, product-ideeën en concepten en het ontwikkelen van nieuwe proposities en productmarktcombinaties. In een uitdagende week, bestaande uit een vijfdaags proces kun je een kritisch vraagstuk beantwoorden door middel van design en prototyping en het testen met echte gebruikers. Met zo’n Sprint kun je innovatie versnellen en op deze manier duurt een proces van maanden maar slechts één week. Elke dag een volgende stap en fase. En elke fase bestaat uit timeboxed oefeningen, die de creativiteit stimuleren en een gevoel van urgentie creëren. Het resultaat is een realistisch prototype, dat getest is met echte gebruikers.

Natuurlijk is zo’n intensieve werkmethode niet geschikt voor alle projecten en uitdagingen. Daarom hebben we een verscheidenheid aan methoden in onze Co-creatie Management Tool. Afhankelijk van de uitdaging, beschikbare tijd, aantal en type deelnemers en vooral het level van de co-creatie (en dus de gewenste mate van betrokkenheid en invloed van partners) selecteren we de meest optimale methode.

Wil je innovatie versnellen, eindeloze discussies voorkomen en niet langer wachten met het lanceren van een concept of product? Dan is het maken en testen van een realistisch prototype in een Design Sprint zeker het overwegen waard, want je staat versteld hoe snel je stappen maakt!


Yvonne van Mierlo, Directeur Blauwhoed Studio bij Blauwhoed

 

Reageer op dit artikel