blog

Sorry Mo (de steigerbouwer die een schoor op zijn hoofd kreeg)

bouwbreed 1184

Sorry Mo (de steigerbouwer die een schoor op zijn hoofd kreeg)

Hi, u spreekt met Mo. Ik las een paar artikelen op de website van Cobouw over de steigerrichtlijn. En ik las dat iemand zonder certificaat sinds vorig jaar geen steiger mee mag opbouwen. Dat klopt toch?

Weet u wat het is. Begin dit jaar heb ik een ongeval gehad toen we een steiger aan het demonteren waren. Ja dat is zeker vervelend, vooral omdat ik al jarenlang een certificaat heb om steigers op te bouwen. Maar de jongen waarmee ik samenwerkte niet.

Ik heb het nagevraagd bij de Stichting Veilig Werken op Hoogte en nu blijkt de jongen niet in het register te staan. Ook niet als aspirant. Dat is toch een overtreding?

Ik zal u vertellen wat er is gebeurd. Die jongen zonder diploma liet een schoor los, die schoor viel op mijn schouder, nu zit ik in de ziektewet. Ik kan u foto’s sturen. Wanneer en überhaupt of ik nog kan werken, weet ik niet, maar het uitzendbureau, waarvoor ik zeker 200 uur per maand werkte, laat mij waarschijnlijk gewoon vallen.

Ja, ik heb een advocaat. En we gaan zeker iemand aansprakelijk stellen. Maar het duurt misschien wel jaren voor ik in aanmerking kom voor een schadevergoeding.

Maar het is toch oneerlijk meneer. Het is toch vreemd dat die jongen geen certificaat had, terwijl dat wel verplicht is sinds vorig jaar?

Ja Mo, dat is vreemd. Maar veel bouwbedrijven weten niet van deze verplichting af. En de Inspectie heeft niet genoeg inspecteurs om bouwers te controleren. Wat je dan aan dit soort certificaten en regels hebt? Dat is een goede vraag Mo.
Mo heet trouwens niet echt Mo. Maar het verhaal is waar.


Thomas van Belzen 
Journalist Cobouw
thomasvanbelzen@vakmedianet.nl

Dit commentaar is geschreven bij het nieuwsverhaal‘discussie over verplicht steigerbouwcertificaat’ 

Reageer op dit artikel