blog

Nut van ‘t algemeen.

bouwbreed 474

Hoe werkt dat nu eigenlijk? Ergens in Nederland staat al heel lang een pand van een grote verzekeraar leeg. Niet een pandje, nee, een immens kantoorpand.

Nut van ‘t algemeen.

Waar ooit honderden mensen met de hand declaraties in een administratie invoerden. Maar dat was toen het gebouw nog functioneerde. Nu is het zo’n gebouw dat er eigenlijk al lang niet meer had moeten zijn. Het had gesloopt moeten zijn en vervangen door iets nuttigs. Maar het staat er nog steeds, en het staart de voorbijganger aan. Met een lege blik. Of zijn het holle ogen?

Ik weet dat er al het nodige is geprobeerd door goedwillenden van buiten. Iets met ouderen en zorg. Of een publieke functie zelfs. Het is praten tegen dovemans oren. Kennelijk wil de verzekeraar geld. Gewoon geld. Want rekenen, dat kunnen ze, die verzekeraars.

Ondertussen kunnen ook de gewone woningzoekenden daar geen kant meer op. Plannetjes om hen te helpen sneuvelen in het grote geweld van gebiedsontwikkeling en opnieuw de sommetjes. En dat gebouw staat maar te staren.

Je zou zeggen. Eén en één is twee. Maar it takes two to tango. En die koppige, die niet wil dansen, dat is juist die verzekeraar.

Het wordt tijd dat de vastgoedsector ook een soort ‘Wakker Dier’ krijgt. Een organisatie met lef, goede argumenten en een stevige campagne, die organisaties die voortkomen uit de publieke sfeer op de huid zit. Ze er aan herinnert waar hun oorspronkelijke middelen vandaan komen en dat het daarom helemaal  geen slecht idee is om publiek te investeren. Al was het alleen maar om af te komen van die lege blik. Van die holle ogen.


Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht
l.vulperhorst@aef.nl

 

 

Reageer op dit artikel