blog

Nooit meer zonder pasje en oranje pakje!

bouwbreed 826

Zegt het begrip Generieke Poortinstructies in de Burgerlijke en Utiliteitsbouw u iets? Niet? Dan moet u misschien even in de prullenbak van uw mailaccount kijken.

Nooit meer zonder pasje en oranje pakje!

Een poosje geleden liep er een mail binnen waarin ik werd uitgenodigd voor deelname aan een GPI B&U. Nu ben ik allergisch voor spam, dus heb ik de mail zonder te openen weg gezwiept. Vast niet voor mij. Wat moet ik ermee? U kent dat wel. Gelukkig plukte mijn steun en toeverlaat Petra hem er nog net op tijd uit.

De GPI B&U is namelijk een aanzet tot een nieuwe, iedereen en alles omvattende veiligheidsstandaard op de bouwplaats. Het is een minicursus voor iedereen die in de bouw werkt. Je krijgt de nieuwe, algemene veiligheidspolicy op je bordje en gaat ermee aan de slag. Als je de vragen op de online vragenlijst goed beantwoordt, dan krijg je een certificaat. Met je ID-pasje in de hand vinden ze meteen het GPI-certificaat online en dan ben je op bouw welkom. Zonder certificaat niet. Dan ben je verplicht je te laten vergezellen door een man of vrouw die er wél een heeft. Er is dus niets vrijblijvends aan die GPI B&U. Sterker nog: het certificaat moet jaarlijks worden ‘ververst’ door het afleggen van een nieuwe test. En dat is maar goed ook.

Afgezien van het grappige feit dat waarschijnlijk niet alleen ik die uitnodiging als spam beschouwde en weg mikte, is veiligheid op de bouw natuurlijk een onderwerp waar we uiterst serieus mee moeten omgaan. Ongeveer de helft van de dodelijke arbeidsongevallen in Nederland gebeurt in de bouw. Het waren er in 2018 iets meer dan tien. Dat zijn er meer dan tien teveel. En dan zijn er nog de vele ‘gewone’ ongelukken.

Prima dus, die nieuwe uniforme aanpak. Daarmee is het gedoe van verschillende veiligheidsprocedures per bouwplaats over. Dat maakt het voor betonleveranciers in elk geval duidelijker.

Iedereen binnen de bouw moet dit jaar zo’n certificaat met ID-pasje hebben. En… een bijbehorend pakje; broekje en jasje. Mebin heeft de Rijkswaterstaat-standaard als leidraad genomen en alle 350 Mebin medewerkers kleuren voor het einde van 2019 oranje. Lekker Nederlands toch!


Ronel Dielissen-Kleinjans, Algemeen Directeur Mebin

Reageer op dit artikel