blog

Na NOM nu POM

bouwbreed Premium 644

Onlangs hebben we met ons bedrijf stevig de publiciteit gehaald. We zijn namelijk geselecteerd om in de Helmondse slimme wijk Brainport Smart District 140 POM-woningen te realiseren. Wij gaan verder…

Na NOM nu POM

Na Nul-Op-de-Meter gaan wij nu Plus-Op-de-Meterwoningen bouwen. Het gaat hierbij om woningen die niet alleen energiezuinig maar energieleverend zijn. Er wordt meer energie opgewekt dan er voor de woning nodig is. Deze, via zonne-energie en bodemwarmte, opgewekte energie wordt opgeslagen. De in de accu’s opgeslagen zonne-energie is beschikbaar voor de zogenoemde piekmomenten. Bijvoorbeeld als iedereen aan het koken gaat en de televisies en computers aangaan. Kortom, voor die momenten wanneer er volop in de woningen wordt geleefd. De accu’s komen uit een elektrische tweedehands auto dus het is ook nog circulair.

De opgeslagen energie wordt via een zogenoemd smartgrid in de wijk verdeeld. Met andere woorden, de accu van buurman A levert ook stroom aan buurman C en Z. Ik ga u op deze plek alle technische details besparen maar het is fascinerend om te zien wat het lokaal opwekken, opslaan en delen van energie allemaal mogelijk maakt. Zo betrekken we in ons concept in het Brainport Smart District ook de autobranche. Deze gaat elektrische auto’s leveren die door de buurtbewoners kunnen worden gedeeld. Uiteraard worden de auto’s in de nachtelijke uren met de groen opgewekte stroom weer opgeladen. Het enthousiasme bij de leverancier is groot want de software die zij ontwikkelen wordt gekoppeld aan het smartgrid waardoor de gebruiker straks in één oogopslag ziet of de auto op het gewenste moment vrij en opgeladen is. Of hij laadt zich automatisch op omdat de auto ‘weet’ dat hij over een paar uur weer in bedrijf moet zijn. Kortom, alle energie is op wijkniveau altijd voor iedereen voldoende beschikbaar.

Het voordeel van de Plus-Op-de-Meterwoning is ook dat we daarmee het probleem van piekbelasting op het elektriciteitsnet oplossen. Een probleem dat in het gasloze tijdperk alleen maar gaat toenemen. En we zijn met de POM-woning van het gedoe rond de salderingsregeling af. Het maakt voor de gebruikers immers niet uit of die wordt afgeschaft. Dus POM maar op!


Bart Hendriks, algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep

Reageer op dit artikel