blog

Ieder zijn rol én dan samenwerken

bouwbreed 835

Vorige week zat ik een conferentie voor over de toepassing van alliantie (achtige) contracten door waterschappen.

Ieder zijn rol én dan samenwerken

Inzet van een alliantie is dat opdrachtgever en opdrachtnemer binnen vooraf afgesproken spelregels (tijd, geld, kwaliteit) samenwerken aan de beste oplossing voor het vraagstuk. Technische innovatie bijvoorbeeld is in zo’n project een prikkel om geld te verdienen. De planning te verkorten. Of een dijk te maken die de burgers ook leuk vinden.

Veronderstelling bij veel nieuwe contractvormen is altijd geweest dat de opdrachtnemer tot grote creativiteit of zelfs innovatie zou worden verleid. En dat juist dit een toegevoegde waarde zou opleveren voor de opdrachtgever. In een alliantie wordt daar nog een schepje bovenop gedaan, want daar brengt de opdrachtgever zijn creativiteit en innovatief vermogen ook in.

Samenwerken mag echter nooit een doel op zich worden. Of een soort heilige graal. Af en toe hoor ik technische mensen uit de publieke en private sector over samenwerken praten en dan klinkt het alsof ik een reclameboodschap beluister voor mindfulness of een college over osmose.

Opnieuw wil ik pleiten voor gescheiden verantwoordelijkheden, aangevuld waar nodig door samenwerking. Opdrachtgevers moeten expert zijn in het bedenken wat ze willen. In het scherp formuleren van de prestaties van de inkoop. Opdrachtnemers moeten expert zijn om dat te maken. Het is dan verdraaid handig als ze dat slim en snel kunnen zonder dat de kwaliteit daar onder leidt. En liefst telkens wat goedkoper.

Dan zijn er ook nog een paar onderwerpen waarvan het onduidelijk kan zijn wie daar nu goed in is. Nieuwe onderwerpen bij voorbeeld. Dat opdrachtgever en opdrachtnemer op zo’n onderwerp een tijdje samenwerken (tot het uitgekristalliseerd is) dat lijkt me handig. Daar passen allianties uitstekend bij.


Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht
l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel