blog

Hou je vast, de vrouwen komen eraan!

bouwbreed Premium 580

Cobouw is weer op zoek naar 50 topvrouwen in de bouw. De jaarlijkse erelijst wordt in maart gepubliceerd. Ik vind het wel een goed initiatief, al weet ik best dat sommige mannelijke collega’s het een soort AD Haringtest vinden.

Hou je vast, de vrouwen komen eraan!

Daar kan ik wel om lachen. Honderd jaar geleden hield niemand rekening met algemeen vrouwenkiesrecht en nu kiezen we al topvrouwen in de bouw. Hou je dus maar vast, heren, we komen eraan!

Ik vind het een prima idee, steeds meer vrouwen op belangrijke posities in onze bedrijfstak. En helemaal niet omdat ik nou zo nodig meer vrouwen wil; er zijn gewoon steeds meer meisjes die voor werken in de bouw kiezen en dat uitstekend aankunnen. Natuurlijk zie ik ook de verschillen tussen de manier waarop mannen en vrouwen om mij heen in het leven staan. Vraag een man of hij een bepaalde nieuwe functie aandurft en hij zegt: ‘Natuurlijk!’ Een vrouw zegt eerder: ‘Ik denk het wel, maar heb nog nooit eerder zoiets gedaan…’ Dat verschil in benadering heeft zijn charmes, vind ik. Je bent niet opeens een softie als je heel goed overdenkt of een bepaalde functie wel bij jou past.

Mensen die mij niet verder kennen, hebben geen idee dat de bouw ook mij niet is aangeboren. Hiervoor deed ik heel andere dingen. Mijn huidige functie binnen Mebin is eigenlijk ‘gewoon gebeurd’. En natuurlijk heb ik ook die blikken gezien van mannen die dachten: ‘Is dat de directeur?’ Dat hadden ze niet gedacht als ik een man was geweest. Maar het heeft me nooit in de weg gestaan. En tegen meisjes die nu voor de keuze staan om op een hoog niveau in de bouw te gaan werken, zou ik zeggen: ‘Zie het als een voordeel dat je opvalt, juist doordat je vrouw bent.’

Ik vind het dus een prima initiatief, die 50 topvrouwen in Cobouw. De wereld zit anders in elkaar dan vijftig jaar geleden. Toen was de man aan het werk en runde de vrouw het huishouden. Nu leiden ze samen complete ondernemingen. Die verhouding wordt steeds een beetje evenwichtiger. Ik vind dat een inspirerende ontwikkeling.


Ronel Dielissen-Kleinjans, Algemeen Directeur Mebin

Reageer op dit artikel