blog

BENG: bij lange na niet energieneutraal

bouwbreed Premium 453

BENG: bij lange na niet energieneutraal

Een Nobelprijs graag voor de man of vrouw die de term Bijna Energieneutraal bedacht heeft. Briljant, werkelijk waar briljant. Wie zit er immers op een helemaal energieneutrale woning te wachten? Bijna is de trend van het moment: all electric who gives a…

Bijna bekt ook lekker, met een bijna energieneutrale woning hoor je er straks volgens mij echt bij. Nee hoor, ik heb geen passief huis, geen leverend of zelfvoorzienend huis, ik heb een bijna energieneutrale woning. Net gekocht, hagelnieuw.

Bijna Energieneutraal. Het levert ongetwijfeld mooie discussies op tijdens verjaardagen.

– Hoe Energieneutraal? Bijna, zei je?
– Ja bijna.
– Wat dat betekent? Nou ja, net niet helemaal.
– Hoezo net niet helemaal?
– Nou ja, mijn huisje is aangesloten op stadsverwarming en we weten natuurlijk allemaal dat die systemen nog niet echt goed zijn voor moeder aarde en op mijn dak heb ik te weinig ruimte voor zonnepanelen… Maar de minister heeft het goedgekeurd, omdat echt bijna energieneutraal te duur zou worden. Snap je het nog?
– Bijna.

Laten we elkaar niet bij de neus nemen. Bijna is net niet. Bijna, is jammer, volgende keer beter. Als we het woord bijna gebruiken in de Nederlandse taal willen we vaak de waarheid ontzien.
6-0 gewonnen! Goed zo. Gescoord? Bijna. Heb je die baan die je zo graag wilde gekregen? Bijna.

Zeurende kinderen op de achterbank onderweg naar Parijs ter hoogte van Utrecht: zijn we er al? Bijna.
Bijna?

Afschaffen die term. Vertel gewoon hoe het echt zit. Al begrijp ik ook wel dat ‘bijnader inzien niet zo energieneutraal is als we aanvankelijk hadden gehoopt, een stuk minder in het gehoor ligt als Bijna Energieneutraal. BENG. Briljant.

Reageer op dit artikel