blog

Op naar structurele duurzame successen

bouwbreed Premium 516

“Te druk, te moe, te koud, te donker” of elk ander slecht excuus. Bij mij sneuvelt sporten vaak bij de minste of geringste tegenslag, terwijl ik sporten belangrijk en (achteraf altijd) leuk vind om te doen. Tijd voor een nieuwe doelstelling.

Op naar structurele duurzame successen

Dit jaar ga ik voor het behalen van een Spartan Trifecta: the ultimate proof of hard work in action. Je verdient een Trifecta-medaille door op elke afstand – waar ook ter wereld – binnen hetzelfde kalenderjaar te finishen: de Sprint van 5 km met 20 obstakels, de Super van 13 km met 25 obstakels en de Beast van 21 km met 30 obstakels.

Wat mijn sportexcuses met de Bouw en Infra te maken hebben? In onze sector groeit de aandacht voor duurzaamheid en wordt gezocht hoe we de wereldwijde temperatuurstijging tot 1,5 graden kunnen beperken. Toch bungelt duurzaamheid met regelmaat onder aan het prioriteitenlijstje, net als mijn training. We gaan het doen, vinden het belangrijk en zijn enthousiast. Echter, gaandeweg blijkt dat bij tegenslagen de duurzame ambitie sneuvelt. Denk aan “te duur, te lastig, daar ga ik niet over, we doen het altijd zo, onze situatie is heel anders” of elk ander slecht excuus.

Wat als we onszelf een nieuwe uitdaging stellen? Geen eenmalige succesjes, maar structurele vooruitgang. Een ‘Duurzame Trifecta’ voor projecten in de Bouw en Infra, waarin het optimaal vormgeven van de welbekende driedeling van duurzaamheid – people, planet en prosperity centraal staat. In een omgeving waarin excuses niet bestaan, testen we onze veelzijdigheid door in drie projecten tot de hoogst haalbare duurzame meerwaarde te komen. De omgeving, obstakels en omstandigheden zijn telkens anders, net als in de Spartan Race. Je verdient de medaille door in deze projecten te excelleren op duurzaamheid: jij hebt duurzaamheid daadwerkelijk omgezet in concrete maatregelen en gerealiseerd. De eindstreep is gehaald en jouw drie projecten hebben een positieve impact op onze planeet en leefomgeving.

Het is niet per se gemakkelijk. Obstakels en tegenslagen onderweg zijn “part of the deal”. In Spartan Races blokkeert een obstakel niet je pad, het ís je pad. En het gave aan zo’n race is dat je nooit alleen bent. Een ieder zet de schouders eronder om de obstakels te overwinnen, onderweg help je elkaar met een duwtje in de rug of een high five onderweg. Ik daag jou dit jaar uit: laat de excuses achterwege, stel het doel en verdien jouw Duurzame Trifecta!

Excuses don’t live here. Results do.
Aroo!

Sanne de Groot, adviseur duurzaamheid Tauw

Reageer op dit artikel