blog

Nu gaan we ook je kerstpakket afpakken

bouwbreed Premium 346

Nu gaan we ook je kerstpakket afpakken

Eind vorig jaar lette ik er eens op. In een grote stad slingerden half lege en half volle dozen in het gebouw rond. Achtergelaten restanten van een kerstpakket. Het was makkelijker om de paar nog redelijk eetbare of gezonde of bruikbare dingen er uit te halen dan met een doos met zoete troep te gaan zeulen. Op een school zag ik de hele doos met merkloze zoetigheid (zelfs de kaaskoekjes waren op smaak gebracht met suiker) direct doorgaan naar een Voedselbank. Zelf krijg ik gelukkig nauwelijks kerstgeschenken (meer) en wat ik kreeg was zo onbenullig en onaantrekkelijk dat ik het ook weggegeven heb. Liever niets dan een lullige doos met op bonbons lijkende chocolade helmen.

Het trieste is overigens dat het personeel bij de grote stad en de scholengroep niet eens meer de moeite doet de directie op de zinloosheid van de geste aan te spreken. En nog triester is dat als ik dat doe directeuren zich eigenlijk betrapt voelen, toegeven dat zo’n pakket ongezond en niet duurzaam is én beloven het volgend jaar anders te doen.

Maar het meest trieste komt natuurlijk volgend jaar december. Als na overleg met de OR toch weer gekozen is voor een doorsneepakket (want je kan niet met iedereen rekening houden) of er iets anders zinloos is bedacht. Want die 45 euro, tja, die moeten toch echt uitgegeven worden aan een aardigheidje. Zo zag ik ooit een werkgever een feestelijk pakket korting bonnen voor van alles en nog wat (van pretparken tot een tijdschrift) uitdelen met Kerst. Dat is rommel die ze zelfs bij de Voedselbank weigeren.

Liever te vroeg dan te laat roep ik alle werkgevers op met deze rare gewoonte te stoppen. Na zwarte Piet, hoog tijd voor het kerstpakket. Of kom ik nu aan de Nederlandse identiteit?


Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht
l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel