blog

Die Klaaavur

bouwbreed 222

“Onjuiste feiten en beelden”. “Fakenieuws”. “De feiten zijn deze. De feiten zijn deze”. “Dit zijn gegevens”. “Dit zijn de feiten”. “Beeld is onjuist”.

Die Klaaavur

“Fakenieuws”. “Dit zijn de feiten”. “Geen fakenieuws verspreiden”. “We moeten ons houden aan de feiten”. “Fakenieuws”. “Dit zijn de echte feiten, he”. “Zonder zich te baseren op de feiten”. “De feiten vertelde ik u net”. “In het verspreiden van de feiten wordt fakenieuws verspreid”. “De echte feiten die geef ik u”. “Zo is het echt”. “Wat ik u zei zijn de feiten”. “Dat zijn de feiten”. “Als de feiten op tafel liggen”. “Discussie op basis van feiten”.

Aan het woord is een belangrijk voorman van de werkgevers. Hoe geloofwaardig klinkt een betoog als het doorspekt is met het eindeloos herhalen van de stelling dat de spreker zich aan de feiten houdt en de ander niet? Zelfs als de spreker gelijk heeft ga je door de retoriek twijfelen aan de boodschap. En dat wordt nog eens versterkt door de hoge toon die aangeslagen wordt.

Maar wat is dan de boodschap? “Die Klaaavur”, “binnenstedelijke jongeman die hij is”, veroorzaakt “50.000 klimaatwerklozen”. Hij berooft gewone hardwerkende mensen in Terneuzen, IJmuiden en Oost-Groningen van hun brood.

Een laatste citaat van de hoofdman: “laten we ons bij de feiten houden”.


Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht
l.vulperhorst@aef.nl

 

Reageer op dit artikel