blog

Bedachtzaam

bouwbreed 295

Bedachtzaam

Stapels boeken. Vanwege een enorme honger naar dat wat ik niet weet. Als het maar iets te maken heeft met (internationale) politiek dan is het goed. Het belangrijkste nieuwe inzicht van 2018 is eigenlijk dat wereldleiders geen idee hebben.

70 jaar geschiedenis over het opereren van de geheime diensten van Israël leert dat. Het gaat meer fout dan goed. Verwachtingen komen niet uit. Onbedoelde effecten zijn verwoestend. Dat de Koude Oorlog in de jaren tachtig bijna overkookte is ook zoiets. President Andropov was er van overtuigd dat het westen zou aanvallen dus hij bereidde zich voor op de first strike. Zijn hofhouding was zo benauwd voor hem dat niemand die onzin tegensprak.  En dan de Amerikaanse bemoeienis met Afghanistan. Wie niet bang is voor een dikke pil is met stomheid geslagen: hoe kan het dat de Amerikanen geen benul hebben wat ze doen? Dat ze denken met minimale inspanningen een maximaal resultaat te behalen in een wespennest, waarin ieder de ander bedriegt?

2018 was vanaf de leestafel een lesje in nederigheid. Dat politieke interventies vaak niet gebaseerd zijn op feiten, maar op wensbeelden. En dat verkeerde inschattingen niet gecorrigeerd worden. Jammer dat politici en hun fluisteraars zo weinig tijd hebben om boeken te lezen. Wat meer bedachtzaam zijn? Zou dat helpen?


Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht
l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel