blog

Eigen verantwoordelijkheid (of bouwtoezicht)

bouwbreed 820

Eigen verantwoordelijkheid (of bouwtoezicht)

Sinds bollenvloeren en kanaalplaten niet doen wat ze horen te doen (robuust zijn) is de bouw in last. De bouw heeft er in het eigen taalgebruik een ‘incident’ bij. In reactie op de toestanden zijn er zelfs al betrokkenen die weer pleiten voor meer toezicht op de bouwplaats. Alsof die ambtelijk medewerker van de gemeente Veldhoven aan de vloer van een parkeergarage kan zien of en wat voor een bollen er in zitten. En dan even op zijn smartphone uitrekent wat dat betekent voor de constructie van het gebouw.

De bedoeling van het verminderen van toezicht was juist het vergroten van de eigen verantwoordelijkheid van bouwondernemers. En tegelijkertijd, het indammen van de tomeloze regelzucht van een kleine groep van technische fanatici die voor elke nieuwe regel wel weer iets wisten te bedenken waardoor een verfijning van de regel nodig was. Zonder dat ze vaak nog wisten voor welk probleem die regel ooit bedacht was

Die eigen verantwoordelijkheid voor veiligheid van het gebouw lijkt me logisch. In alle industrieën werkt dat zo. Je bedenkt wat, checkt of het kan, laat het maken, monteert het en biedt het aan de klant aan. Met garantie. 25 jaar voor de constructie van een gebouw lijkt me gelet op de investeringen redelijk.

De bouw beroept zich er altijd op een unieke bedrijfstak te zijn, omdat elk project en elke situatie anders is. Lang is deze redenering gebruikt om naar de opdrachtgever te wijzen als er iets mis ging. Maar elke volwassen industrie (zoals de bouw) levert intussen én maatwerk én werkt met gestandaardiseerde producten en geborgde processen. En weet dat veiligheid een kernwaarde is.

Lenny Vulperhorst
Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht
l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel