blog

De humor ligt op straat!

bouwbreed 832

Slenterend langs de Oudegracht in Utrecht passeer ik een spelletjeswinkel. Een vluchtige blik naar binnen wakkert mijn interesse aan. In de vitrine zie ik drie mensen een bordspel spelen:  
Een bordspel!? Dat is letterlijk uit de oude doos.

De humor ligt op straat!

De inrichting van het etablissement is ook bijzonder. Duurzaam en humor zijn trefwoorden die bij mij opkomen. Men is op het lumineuze idee gekomen om ouderwetse bijzettafeltjes van kringloop – of elders – verticaal door te zagen en als boekenplank aan de muur te bevestigen.

Brede grijns

Traptreden blijken na een nadere beschouwing te bestaan uit oude salontafelbladen. Langzaam transformeert mijn glimlach tot een brede grijns. Het doet mij goed om het voornamelijk jong publiek zo in de weer te zien met oude spulletjes.

Over jong publiek en oude spulletjes gesproken. Hebben jullie het ook gezien? Ze hebben bij RTL Gerard Cox, Willibrord Frequin, Peter Faber en Barry (vooral zo doorgaan) Stevens vanachter de geraniums weggetrokken om het programma “Beter laat dan nooit” op te luisteren.

Het moderne jasje in de verschijning van Olcay Gulsen werkt perfect en zorgt voor soms kwetsbare, ontroerende maar vooral hilarische televisie. De combinatie oud en jong werkt, gezien de hoge kijk- en waarderingscijfers, dus geweldig.

Dit verschijnsel zien we overal terug. Menig trendy huiskamer kent lichtgrijze gietvloeren, witte wanden met gelardeerd vintage of andere authentieke elementen.

Vintage is hot

Vintage is hot. Zo is in de buurt van Hilversum het duurzaamheidscentrum “de Groene afslag” in wording. Een prachtig initiatief waar duurzaamheid en circulariteit de klok slaat. Voor de inrichting van het etablissement loop ik samen met de ondernemers enkele te slopen gebouwen af op zoek naar bruikbaar oud materiaal. Een ribbelconvector als tafelpoot, een stalen deurpartij als roomdivider, en binnendeuren die uitstekend tot bureau kunnen worden omgetoverd.

In alle gevallen is er een rode draad. Ze toveren allemaal een lach op mijn gezicht.

Circulariteit en humor gaan klaarblijkelijk hand in hand. Het wachten is nu nog even op een vintage straat. Een wegdek van strak grijs met oude lantaarnpalen voorzien van een modern kleurtje. Oude telefooncellen als bushokje, ANWB-praatpalen als fietsenrek, een vangrail als … Ja ja, de humor ligt dan echt op straat.

Fred Bransen is als programmamanager ruimtelijke kwaliteit/consultant werkzaam bij adviesbureau Tauw

Reageer op dit artikel