blog

De Groene Dictator II

bouwbreed 1071

Ik geloof mijn oren niet als ik Thierry Baudet bij RTL Late Night stellig hoor ontkennen dat de klimaatproblematiek door ons mensen is veroorzaakt. Hij spreekt van een groene gekte en veegt de vloer aan met rapporten van toonaangevende wetenschappers die dit onderschrijven.

De Groene Dictator II

In het debat waarschuwt hij met opgestoken vinger, dat de uitvoering van het klimaatakkoord ontzettend veel geld gaat kosten. Natuurlijk, daar heeft hij een punt. De ongekende mega operatie gaat honderden miljarden euro’s kosten. Vooralsnog is niet duidelijk hoe wij deze transitie gaan financieren. Maar we hebben ook geen idee wat buiten de maatschappelijke gevolgen de financiële consequenties zijn als we net zoals Baudet de kop in het zand blijven steken?

Wortel, stok of tamboerijn

Het kwik tikt vandaag 26 graden aan. Mijmerend kijk ik naar de taferelen in mijn geliefde stadje aan de Maas en vraag mij af in hoeverre we afhankelijk willen zijn van politieke leiders en wat zij vinden en geloven?

Ik geloof de duizenden onderzoeken die aantonen dat ons probleem exponentieel groter gaat worden als we niet veel meer tempo gaan maken. Ook geloof ik dat we de rijksoverheid en hun politieke leiders nodig hebben om instrumenten beschikbaar te maken die ons helpen om de doelen sneller te bereiken. Om mij heen hoor ik veel over opschalen en het sluiten van de businesscase. Aan mijn social netwerk vroeg ik of we daarbij ‘de wortel, de stok of de tamboerijn’ moeten inzetten? Waarna één van de 1.045 lezers reageerde met de opmerking dat een consequent beleid op dit moment fundamenteel is.

Ogen sluit

Het is daarom verschrikkelijk jammer dat Baudet in navolging van Donald Trump, zijn ogen voor de klimaatproblematiek sluit en populistische tegenargumenten blijft spuien waarmee hij de burgerbevolking nog meer in verwarring brengt. Een bevolking die overgaat tot de orde van de dag en geniet van een zonnig subtropisch terrasje, vier dagen voordat de herfst zijn intrede doet. De vraag is wat we nu echt nodig hebben: Een groene gekte of een groene gek aan het front?

Peter Linders

Programmaregisseur van het Europese innovatieprogramma SBNoM en partner bij Kwartiermakers in de Bouw

Reageer op dit artikel