blog

Stilstaande bouwkranen

bouwbreed 6504

Stilstaande bouwkranen

Van verre geven ze de plekken waar gebouwd wordt al aan. Bouwkranen, bijna een symbool voor ontwikkeling en het ontstaan van nieuwe dingen. Hoog verheven boven alle drukte voert de kraanmachinist zijn onmisbare werk uit. Maar voor hoe lang nog?

Vanuit diverse hoeken hoor ik redelijk verontrustende signalen. Een tekort aan bouwkranen dreigt. De vraag overstijgt het aanbod en de kraancapaciteit is niet toereikend voor het aantal aanvragen. In het recente verleden is veel kraanmaterieel gesaneerd, of verkocht aan buitenlandse partijen. Het is moeilijker geworden de juiste soort kraan voor de specifieke aard van het bouwwerk te vinden.

Schakel hapert

Zien wij de kraanleverancier wel als belangrijke ketenpartner? Hebben we wel goed in beeld waar onze logistieke processen stagneren als deze belangrijke schakel hapert? De oplossing voor bouwtrajecten is bij schaarste onder andere: slimmer en eerder plannen. Maar dat is in dit vraagstuk niet zo eenvoudig.

Denk aan de integrale logistieke gevolgen. Ook het materiaal moet op een ander tijdstip op de bouwplaats zijn. Andere partijen moeten eerder hun deel van het werk opleveren, of ook hun planning anders inrichten. Een lading beton te vroeg of te laat kan grote praktische en financiële gevolgen voor een project hebben.

Kraanmachinist ben je niet zomaar

En last but not least is er nog het personele aspect. Kraanmachinist ben je niet zomaar. Het zijn goed gecertificeerde mensen die serieus met hun werk bezig zijn. Op dit moment wordt echter de druk zodanig opgevoerd dat er uitval ontstaat.

Machinisten stoppen, omdat ze onheus bejegend worden en niet meer geconfronteerd willen worden met een volledige bouwplaats die staat te kijken hoe zij hun werk doen. En het werk blijft zich opstapelen, waardoor  veiligheidsaspecten nog eens extra onder druk komen te staan. Deze ontwikkeling maakt dat het alleen nog maar drukker wordt voor de bouwkranenbusiness en dat is voor niemand wenselijk.

Velen van ons zijn afhankelijk van een externe partner als het gaat om bouwkranen op een project. Laten we ons ervoor inzetten om het materieel slimmer te gebruiken en fatsoenlijk om te gaan met de kraanmachinisten van deze essentiële schakel in de keten.

Bart Hendriks
Algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep

Reageer op dit artikel