blog

Stijgende bouwprijzen

bouwbreed 1044

Stijgende bouwprijzen

Onder opdrachtgevers wordt er gezucht en geklaagd. Aanbestedingen kunnen niet uit voor het geraamde geld. Aannemers hebben geen tijd (en reageren soms niet eens). En de heipalen zijn in permanente staat van bestelling. Het lijkt wel of de bouw ‘wraak’ neemt op de magere jaren.

Dat de bouwprijzen stijgen kan maar gedeeltelijk verklaard worden uit de correctie van lagere prijzen tijdens de crisis en uit de huidige schaarste aan capaciteit. Het heeft ook te maken met het mechanisme dat bouwprijzen in een stabiele markt altijd stijgen en nooit dalen.

Efficiency, schaalvoordelen en gereduceerde faalkosten (om maar eens wat te noemen) komen nooit terug in prijsverlaging voor de klant. Ik moet de eerste aannemer nog tegenkomen die zegt, ‘wij zijn zo goed in het bouwen van dit en dat type huis, hebben zoveel geleerd van onze fouten en zijn in staat geweest onze processen zo te optimaliseren, dat het 25 procent goedkoper kan’.

Toch is het raar dat dit niet gebeurt. Immers, vrijwel elk product wordt enige tijd na lancering goedkoper. Of het nu om auto’s gaat of om computers, als consumenten vinden we dat logisch.  In de bouw heet het dat de producten (zo) uniek zijn. Wie achter de façade kijkt, weet dat dit een mythe is.

McKinsey heeft weleens uitgerekend dat het slimmer organiseren van bouwprocessen en het toepassen van state of the art IT minstens 20 procent oplevert. Wordt het niet tijd dat de bouw prijsverlaging eindelijk eens serieus agendeert?


Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht

Reageer op dit artikel