blog

Pompen of verzuipen?

bouwbreed 434

Pompen of verzuipen?

Je zal maar leverancier van warmtepompen zijn. Jarenlang hebben moeten sappelen om die slimme apparaten aan de man te brengen. Te duur, te groot, te lawaaierig. Niemand die er echt in geloofde. Althans, niet over de volle breedte. Niet in Nederland.

En dan ineens is daar dat besluit. Van het gas af. Een verbod op gasaansluitingen in de nieuwbouw. Overhaast? Misschien. Maar de beslissing is te begrijpen. Ingegeven door de toenemende zucht naar duurzaamheid. En niet te vergeten door het drama dat zich afgelopen jaren voltrok in de Groningse regio.

De warmtepompleveranciers lachen in hun vuistje. En terecht. Er breken gouden tijden voor hen aan. Eindelijk hoeven ze niet meer hun best te doen om de pompen aan de man te brengen. Als warme broodjes gaan ze de toonbank over, blijkt ook uit cijfers van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Planbureau voor de Leefomgeving.

Als straks ook in de bestaande bouw de cv-ketel plaats moet maken voor de warmtepomp, kunnen zij hun geluk waarschijnlijk helemaal niet meer op.

Al is daar natuurlijk altijd nog de weerstand van bouwers en ontwikkelaars. Hen gaat het allemaal te snel. En misschien hebben ze ook wel een beetje gelijk. Het tekort aan monteurs met warmtepomp-kennis-van-zaken is wel een probleem dat niet alleen op de loer licht, maar feitelijk al bestaat.

Maar in een goed draaiende markt, lost zich dat ook wel weer op. Ik moet eerlijk gezegd meer denken aan de leveranciers van cv-ketels. Wordt het voor hen straks pompen of verzuipen? Nee, je zal maar leverancier van cv-ketels zijn.


Joost Zwaga, adjunct-hoofdredacteur Cobouw

Reageer op dit artikel