blog

Kritiek

bouwbreed Premium 288

Kritiek

Donderdag was onze Praktijkdag Cobouw Prefab. Volle zaal in Amersfoort en meer dan 100 bouwers kwamen luisteren. Vooral mannen, want ook industrialisatie en prefab is kennelijk een mannending. 

Oud-hoogleraar Hennes de Ridder opende de dag. En dat doet hij toch met veel passie. Hij is al een jaar of zes met pensioen en heeft het erg naar zijn zin als criticaster van de bouw.

Zwaaiend met zijn armen, door zijn knieën buigend en luid orerend maakt hij gehakt van de bouwwereld. Zijn boek over Legolisering is vaak verkocht, zegt hij, maar door niemand gelezen. Dat soort teksten.

Hij vertelde: “In mijn buurt wordt er op een locatie stevig verbouwd. Het is mijn hobby geworden om te tellen hoeveel busjes er staan. Hoeveel denkt u dat het maximale aantal was?”

Hij zwijgt even en geeft dan zelf het antwoord: “14!” En vervolgt: “Op de laatste dag stonden er 14 busjes bij het project. En werd er ook nog gesloopt. Dan doe je toch iets niet goed?”

Hij vertelt dat een aannemer hem vertelde dat wanneer we vliegtuigen zouden bouwen zoals we nu woningen bouwen, ze morgen allemaal uit de lucht zouden vallen. De faalkosten zijn veel te hoog, de professionalisering te laag. Het zijn slimme mensen die bouwen, maar het systeem is dom, zegt hij.

“Jullie worden alleen maar op het proces geselecteerd. De producten doen er helemaal niet toe. We moeten echt af van het systeem dat gunningen op basis van het proces worden gedaan. Dat helpt innovatie niet.”

Iemand uit de zaal zei dat hij dit verhaal 10 jaar geleden ook al had gehoord. Zijn we dan niets opgeschoten? De Ridder: “Nee, we zijn niks opgeschoten.”

En hij lachte luid. Hij wel.


Theo van Vugt
Hoofdredacteur

 

 

 

Reageer op dit artikel