blog

Jonge vlotte nerds met digitale superkrachten

bouwbreed 417

Jonge vlotte nerds met digitale superkrachten

Dat de ingenieur een vlotte nerd met superkrachten is lijkt mij intussen duidelijk (“Vlotte nerds met superkrachten”, Cobouw mei 2018). Maar ook als vlotte nerds blijven we onze superkrachten ontwikkelen en versterken. Zo zijn juist de jonge vlotte nerds vooruitstrevend in het ontwikkelen van die digitale superkrachten. Dit werd meer dan duidelijk tijdens de finale van de Doe&Durf Challenge 2018 tijdens het Ingenieursdiner op 24 mei jl.

Digitale uitdaging

Hoe de wereld eruit zou zien zonder onze superkrachten is nauwelijks voor te stellen: ondergelopen land, geen wegen en zelfs geen dak boven ons hoofd. De technologie die wij daar de afgelopen decennia aan toe hebben gevoegd, zorgt voor blijvende nieuwe ontwikkelingen. Zeker de digitale ontwikkelingen zijn niet meer weg te denken uit onze branche. Denk daarbij aan slimme tools om overstromingsrisico’s te bepalen, processen op vliegvelden te optimaliseren en bij te dragen aan een duurzame toekomst. Wij als jonge vlotte nerds denken graag mee over hoe wij die technologie in gebruiksvriendelijke tools kunnen aanreiken.

Doen en Durven

De jonge vlotte nerds hebben de afgelopen maanden weer laten zien dat zij niet bang zijn: ze durven innovatieve ideeën te bedenken, uit te werken en voor het voetlicht te brengen. Met hun digitale superkrachten bedachten de vijf finalisten slimme apps om de omgeving te betrekken, wegen te inspecteren, drones op inventieve manier in te zetten, efficiënter gebruik van de openbare ruimte en het verduurzamen van daken.

De pitches van de finalisten voor de jury waren van hoog niveau! Het is een op deur om te zeggen maar de jury had een erg zware opgave om uit al deze goede pitches het winnende idee te kiezen. Niet alleen de pitches werden beoordeeld, uiteraard ook het idee zelf.

De jury beantwoordde vragen als: Hoe groot is het innovatiegehalte en de originaliteit? Is het idee mediageniek? Is het iconisch, straalt het trots en verbinding uit? Welke (maatschappelijke) waarde heeft het? En kunnen uit dit idee ook weer nieuwe ideeën voortkomen?

Alle punten bij elkaar opgeteld resulteerde in de overwinning van Arcadis met hun idee van de omgevingsapp “CrowdCreation”. Met hun digitale superkrachten hebben zij een digitaal platform ontwikkeld waar overheden, initiatiefnemers en inwoners bij elkaar worden gebracht en waarmee burgerparticipatie centraal staat.

De toekomst

Dat de huidige generatie de toekomst is, is een feit. Doordat de jonge vlotte nerd onder andere door de Doe&Durf challenge wordt uitgedaagd om met deze inspirerende ideeën te komen, is veelbelovend voor de toekomst. Laten we onze superkrachten verder ontwikkelen, samen met alle andere (jonge) vlotte nerds, en maak je klaar voor de lustrum editie van Doe&Durf in maart 2019. Ben jij die jonge vlotte nerd die volgend jaar over de winnende superkrachten beschikt?!

Alle innovatieve ideeën en de filmpjes van de finalisten zijn te vinden op onze website www.doeendurf.nl.


JongNLingenieurs – Koninklijke NLingenieurs

Reageer op dit artikel