blog

Hebzucht in een groen jasje

bouwbreed 587

Hebzucht in een groen jasje

Of ik wil investeren in groene obligaties? Met een foto van een ecologisch tiny house van hout en glas met een witte bolide ernaast en heel veel groen.

Om zo bij te dragen aan ‘de ontwikkeling naar duurzaam wonen en recreëren”. Vervolgens worden er jaarlijkse rentes in het vooruitzicht gesteld waar pensioenfondsen van dromen.

De folder is meegestuurd met mijn links-liberale weekblad, dus het zal wel pluis zijn. Maar de gedachte die door mijn hoofd speelt is: wie vult er in vredesnaam een antwoordkaart in om alvast ‘vrijblijvend …..(bedrag in euro’s) te reserveren’?

Wanneer je zoals ik gezegend bent met de juiste postcode vallen er tegenwoordig veel van dit soort investeringsvoorstellen op de deurmat. Er wordt gesuggereerd dat het als particulier aantrekkelijk is om in vastgoed te gaan beleggen.

Ik probeer me voor te stellen hoe zo’n burger tot zijn investeringsbeslissing komt. Vast niet omdat het  er prachtig uit gaat zien. Nee, uiteindelijk gaat het om hebzucht. De niet te beredeneren gedachte nu eens geluk te hebben.

Uitverkoren te zijn om mee te kunnen profiteren van iets bijzonders. Fascinerend vind ik vervolgens de rechtbankverslagen een paar jaar later. Waarin de ‘gedupeerden’, meestal sneue goedgelovigen uit de provincie, hun beklag doen. En waar het met de mannen en vrouwen die het plannetje bedacht hadden vaak ook niet goed afloopt.

Op de vlucht. Een teen eraf. Niet meer welkom op de golfclub of de tennisbaan. Ik heb besloten de antwoordkaart toch maar weg te gooien.


Lenny Vulperhorst
Andersson Elffers Felix Utrecht
l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel