blog

Delen van vastgoed verrijkt de samenleving

bouwbreed 446

Delen van vastgoed verrijkt de samenleving

Dineren in bedrijfskantines. Met de sportvereniging overleggen in een vergaderruimte van een groot bedrijf in de buurt. Een verre stip op de horizon of op korte termijn kansrijk? Nu al kansrijk, stelt Sweco-expert Wim van der Heide in zijn column in het kader van de Dag van de Bouw. Delen van vastgoed verrijkt de samenleving. Het is de vermenigvuldiging van kansen. Laat u door deze column verrassen. Denk mee en misschien ervaart u zelf op korte termijn ook al dat delen heel veel oplevert.

Begin juni waren alle bouwplaatsen weer open voor het publiek. Projectontwikkelaars en aannemers deelden met belangstellenden waar ze mee bezig zijn. Iedereen kon een kijkje nemen op bijzondere bouwprojecten. Het delen van bouwplaatsen op een zaterdag klinkt logisch. Maar kunnen we in de toekomst kantoren, openbare gebouwen en woningen met elkaar delen? Mogelijkheden zijn er genoeg. Het is ‘gewoon’ een kwestie van anders denken. Want, de kantine van ons kantoor van Sweco in De Bilt kan ’s avonds en in de weekenden prima als restaurant gebruikt worden. En wat dacht u van de vergaderruimtes? Die staan in de avonden en weekenden leeg. Hoe mooi is het als verenigingen hier kunnen vergaderen? En de parkeergarage van een bedrijf in het centrum van de stad die in het weekend leeg staat. Jammer! Winkelend publiek wil er graag gebruik van maken.

Verbinden

Ik kan zelfs nog een stap verder gaan. Ook particulieren kunnen hun woningen delen met anderen. Logeerkamer over? Bied deze aan via internet als overnachtingsplek. Een auto die meer op de oprit staat dan op de weg rijdt? Zonde! Laat anderen je auto gebruiken. Is dit helemaal nieuw? Nee! Denk aan Airbnb en aan Greenwheels. Daar wordt dit al in de praktijk gebracht. En het slaat aan. Dat is niet zo gek, want huizen en auto’s zijn duur. Delen verlaagt de kosten. Het brengt mensen met elkaar in contact, het verbindt mensen. Bedrijven en overheden kunnen hun maatschappelijke positie waarmaken door op vrije uren hun ruimtes beschikbaar te stellen voor de samenleving.

Win-win

Ook het milieu is beter af. Want, als we gebouwen delen, dan bouwen we in de toekomst minder nieuwe panden. En dus zijn er minder grondstoffen nodig. De waarde van vastgoed neemt juist toe. Gebouwen hebben meerdere functies en zijn letterlijk en figuurlijk meer waard. En de kosten voor gebruikers? Die nemen juist af! Een goed voorbeeld is de gemeente Groningen. Sweco reduceerde daar met slim dubbelgebruik het aantal ondergrondse parkeerplaatsen binnen een ontwikkelplan met 2000. Dat leverde de gemeente een besparing van tussen de 60 en 80 miljoen euro op. Terwijl de opbrengst van de parkeerplaatsen stijgt. Over win-win gesproken!

Delen is vermenigvuldigen

Delen van vastgoed verrijkt. Het is goed voor het milieu en past in de stad van de toekomst waarin meer ruimte is voor circulaire economie, het gebruik van alternatieve energiebronnen en meer groen. En, waar het vooral fijn is om te wonen. Delen is goed voor de portemonnee van particulieren en bedrijven. Het geld dat zij overhouden kunnen ze investeren in extra voorzieningen of in hogere kwaliteit van woningen en kantoorpanden. Denk aan nieuwe vormen van energie en het gebruik van milieuvriendelijke materialen. Natuurlijk, het vraagt ook wel iets van de maatschappij. Het vraagt om afstemming en het leggen van contacten. Dat kost misschien wat energie, maar het leidt ook tot nieuwe mogelijkheden. Delen is vermenigvuldigen, ook als het gaat om vastgoed. Delen, waarom niet?!

Wim van der Heide, business development manager Bouw bij Sweco Nederland.

Reageer op dit artikel