blog

Nieuwe woonkwestie

bouwbreed 568

Nieuwe woonkwestie

Wie de zaterdagkranten leest kan niet anders concluderen dan dat een groot deel van de woningmarkt in grote crisis verkeert.

Het Parool laat de algemeen directeur van Amvest de alarmbel luiden over het Amsterdamse beleid dat de samenstelling van de nieuwbouw dwingend voorschrijft. “Absoluut killing”, zegt hij.

In diezelfde krant komen vier pagina’s lang de ‘Kinderen van Mokum’ aan het woord. Een nieuwe generatie krakers, die best wil wijken voor een eigenaar die zijn spaarcenten te gelde wil maken, maar niet voor ‘grootwoningbezitters’ of speculanten, die een complex van voormalig sociale huurwoningen omkatten in luxe appartementen.

En in de Volkskrant is de kop boven een opinieartikel ‘De huizenkoper casht – en splijt de samenleving’. Het is een felle morele aanklacht, maar ook een oproep: waar is de nieuwe Jan Schaefer?
Maatschappelijk is de conclusie allang getrokken dat wonen (voor een groot deel van de bevolking) ernstig in het slop zit. Een slop is overigens (in het Nederlands taalgebruik) een smal steegje met armoedige huizen dat vaak dood loopt. Wat in het slop zit, dat komt vaak niet meer goed.

Waar zijn de politici die zich bekommeren om deze nieuwe woonkwestie? Toen werd het even stil. Zijn die er dan niet? Zijn er geen bevlogen lokale wethouders meer die strijden voor de huisvesting van zwakkere woningzoekenden? Of zijn die er misschien nog wel, maar weten ze niet hoe dat te doen? Ontbreekt het aan visie? Aan lef? Aan bestuurlijk-juridische instrumenten? Aan coalitiepartners? En waar zijn de landelijke politici die zich verdringen om de microfoon van de Tweede Kamer?

Lenny Vulperhorst
Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht
l.vulperhorst@aef.nl

 

Reageer op dit artikel