blog

Cruijff en de ruimtelijke ordening

bouwbreed 656

Cruijff en de ruimtelijke ordening

Johan Cruijff (JC) blijft ook na zijn dood de gemoederen bezig houden, niet op het veld of bij Ajax, maar in de ruimtelijke ordening.

Het voornemen om het Stadionplein in Amsterdam-Zuid om te dopen tot Johan Cruijffplein staat op losse schroeven. Het stadsdeel Zuid heeft haar positieve advies ingetrokken, nu blijkt dat de Commissie Naamgeving Openbare Ruimte (CNOR) helemaal niet positief was. Integendeel. Dat kwam weer aan het licht toen de bewoners een beroep deden op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB). Alle ingrediënten (en afkortingen) voor een Kafkaiaanse roman zijn aanwezig, waarbij natuurlijk de vraag is wie de kwade geest is achter dit idee. De recent overleden burgemeester Eberhard van der Laan is verdacht. De zeer geliefde burgervader (die inmiddels in Amsterdam de goddelijke status heeft bereikt) was een groot bewonderaar van Cruijff en heeft zich hard gemaakt voor de naamswijziging van de Amsterdam Arena en het omdopen van het Stadionplein.

Helden van vroeger worden steeds kritischer bekeken. In Amsterdam zijn nogal wat namen en pleinen vernoemd naar zeehelden uit de Gouden Eeuw. Zoals het Coenplein, naar Jan Pieterzoon Coen. Een prominent lid van de VOC, maar ook verantwoordelijk voor de verovering van de Banda-eilanden in 1621, waarbij duizenden inwoners werden omgebracht. Helden van vroeger zijn dat meestal op basis van imago. Des te langer geleden, des te moeilijker is het achterhalen van de juiste informatie. Maar tegenwoordig is informatie – dankzij digitalisering en internet – volledig transparant en toegankelijk. Het heeft geen zin meer om iets in de doofpot te stoppen, want die is van glas geworden. Het vernoemen van een persoon kan dus een risico worden, zelfs als alleen het benoemingsproces niet volgens de regels is verlopen. Misschien moeten we daarom onze straten en pleinen wat minder persoonlijk maken? En zullen we dan Johan Cruijff maar blijven associëren met voetbal en alleen de Arena zijn naam geven? Misschien een teleurstelling voor Van der Laan, maar laten we wel wezen, met zijn initialen heeft Johan toch geen plein nodig om voort te leven?

Jaap de Koning, hoofd Witteveen+Bos-kantoor Amsterdam

Reageer op dit artikel