blog

Duurzaamheid als real live game

bouwbreed 635

Duurzaamheid als real live game

Terwijl ik onlangs in mijn kantoor aan het werk was zat mijn zoon van 16 met zijn maatjes te gamen. Nee, mijn kantoor zat niet vol met puberende jeugd. Peer had zijn headset op en met zijn vrienden online een spel aan het spelen.  Ze waren met elkaar op missie op een virtueel eiland.

Daar spraken ze op bepaalde locaties met elkaar af om dan samen verder  te trekken. Natuurlijk werd er geschoten en vielen er gewonden. In  tegenstelling met de echte wereld duurde een uitschakeling maar enkele seconden en konden ze na aftrek van punten weer verder spelen.

De echte wereld vol zeurende ouders

Na een tijdje mijn zoon zo aangehoord te hebben lukte het mij zelfs om het jargon te begrijpen. Woorden zoals fixen, wreed en skeer kwamen er voorbij. Maar ze hadden het ook over het koude weer, voetballen en school. Na drie uurtjes zat de missie erop en verruilden de heren de virtuele wereld weer voor de echte wereld vol met zeurende ouders.

Toen hij had afgesloten realiseerde ik mij dat wij in onze ‘volwassen’ wereld nauwelijks gebruik maken van de technieken waar de jeugd zo verzot op is. Wij zijn druk en vooral bezig met elkaar van de noodzaak van verduurzamen te overtuigen.

Maar tegelijkertijd leeft het thema bij de doorsnee Nederlander nog niet echt. En dat komt omdat het niet leuk is! Duurzaamheid zit in de hoek van aspirines slikken en belastingpapieren invullen. Niet leuk, niet gezellig en weinig concreet.

Hier liggen enorme kansen

Wat zou het daarom gaaf zijn als er een virtuele game is waarin we met elkaar duurzaamheidsscenario’s kunnen bedenken en testen. En als het niet werkt dan proberen we het na puntenaftrek weer gewoon opnieuw. Volgens mij liggen hier enorme kansen, zeker als het leuk is.

Je moet wel lol kunnen trappen en er moet natuurlijk een competitie-element in zitten. Want als we punten kunnen scoren zijn wij er als Nederlanders als de kippen bij. Ik zal Peer eens vragen of hij daar goede ideeën over heeft. Tenslotte is zijn generatie straks verantwoordelijk voor de opschaling.


Peter Linders
Programmaregisseur van het OPZUID programma SBNoM

 

Reageer op dit artikel