blog

Wie heeft de langste?

bouwbreed Premium 1181

Wie heeft de langste?

“Nou leg hem allemaal maar even op tafel, dan weten we meteen wie hier de grootste heeft dan kunnen we daarna beginnen.” Het is een succesvolle one-liner die een vrouw die ik ken vaak gebruikt wanneer ze een met testosteron gevulde ruimte binnenstapt. Deze schoot me direct te binnen toen ik gevraagd werd mee te kijken en te denken over de samenstelling van de #top50bouwvrouwen lijst.

Ik moest dan ook even nadenken of ik onze naam hieraan wilde verbinden. Want de associatie tussen ‘lijstjes’ en ‘testosteron’ is nou eenmaal een gemakkelijke. ‘Wie heeft de langste’ is dan ook niet per se de beste manier om dat te doen, vind ik. Maar met Topvrouwen Bouw & Infra vrouwen willen we vrouwen wel zichtbaar maken. En als een lijstje daaraan bijdraagt, heiligt het doel de middelen. Verandering begint bij een begin. Dus ja, we hebben meegekeken. Juist om te kijken of de Top50 volgend jaar gekoppeld kan worden aan andere selectie –en beoordelingscriteria.

Lijstjes zijn mannelijk!

Is dat zo? – vroeg ik mij af. Afgelopen weken gingen veel van mijn gesprekken over de associatie die ‘lijstjes’ oproepen. Zakelijk, op kantoor, aan de bar en de keukentafel. Ik heb goed geluisterd naar iedereen. En het waren vooral de vrouwen die lijstjes en mannelijkheid negatief met elkaar verbinden.

•             “Typisch mannelijk om het op deze manier te doen”

•             “Lijstjes zijn sowieso mannelijk”

•             “Wat zegt zo’n lijst nou eigenlijk”

Toch veranderde de toon wanneer ik ze voorlegde: wat als je zelf in een Top50 zou staan? Niemand uitgezonderd zag ik toch bij iedereen na een korte stilte een bescheiden glimlach en glanzende ogen. Ja, dan blijken lijstjes ineens leuk te zijn.

Zo’n Top50 wat heb je er eigenlijk aan?

Ik ben trots op al deze 50 vrouwen. En ja, ik ben blij met de lijst. Het creëert zichtbaarheid. Het laat zien welke vrouwen er zijn, het laat zien welke vrouwen ontbreken. Het geeft gesprek. Het maakt dat vrouwen rolmodellen zien of deze in elkaar vinden. Er komen (onderlinge) afspraken uit. Er ontstaat reuring binnen bedrijven. Waarom doen we wel mee en waarom niet? Wat is de achterliggende gedachte van het niet afgeven van de omzet? Het zijn geen conclusies, het creëert vragen. Want laat de lijst nou óók zien dat grote bedrijven als een Heijmans, Dura Vermeer en BAM investeren in diversiteit? Zegt het iets over Volker Wessels en Strukton dat er van hen 2 vrouwen op staan? Oftewel vragen, gesprekken en meningen. Het creëert beweging: precies het doel dat ik beoog.

Op naar de volgende Top50

Met plezier verstuurde ik namens Topvrouwen Bouw & Infra gisteren alle 50 vrouwen een felicitatiekaart met een ballon, met een knipoog naar het Top50 lijstje. Bij zo’n eerste lijst moet het niet over de gekozen vorm gaan. Zonde van de tijd. Het is gewoon een mooi begin. En ik weet zeker dat in een sector die kampt met thema’s zoals duurzaamheid, samenwerken, innovatie en krapte in de arbeidsmarkt volgend jaar een koppeling te maken is tussen “wie heeft de langste” en “wie draagt het meeste bij”.

Alle vertrouwen in.

Nina van Arum is de oprichter van Topvrouwen Bouw & Infra en directeur van Provades


De komende tijd besteedt Cobouw meer aandacht aan de vrouw in de bouw. Zo sprak Cobouw met een aantal topvrouwen en maakte een Top 50. Hou Cobouw in de gaten voor meer verhalen rondom dit thema. 

Reageer op dit artikel