blog

(W)Eiger

bouwbreed Premium 939

(W)Eiger

De sigarenbandjes van mijn opa hebben mij al jong vertrouwd gemaakt met de iconen van Zwitserland. Als ik daar ben, voelt het heel vertrouwd. Maar ook daar is er een constante spanning tussen geld verdienen en schoonheid. De koopman heeft bedacht dat een kabelbaan voor de beroemde Eiger Nordwand langs nog meer toeristen naar wereldnatuurerfgoed […]

De sigarenbandjes van mijn opa hebben mij al jong vertrouwd gemaakt met de iconen van Zwitserland. Als ik daar ben, voelt het heel vertrouwd. Maar ook daar is er een constante spanning tussen geld verdienen en schoonheid.

De koopman heeft bedacht dat een kabelbaan voor de beroemde Eiger Nordwand langs nog meer toeristen naar wereldnatuurerfgoed Jungfrau Aletsch kan brengen. En sneller natuurlijk (want veel tijd heeft een Aziatische toerist niet).

Wie zich verdiept in de besluitvorming komt er achter dat Zwitserland geen democratisch paradijs is, maar een bananenrepubliek. Besluiten worden genomen op basis van economische opbrengsten; andere belangen tellen niet mee.

Bergmarmotten

In de studie die alles onderbouwt, gaat slechts een paar pagina’s over landschap en milieu. Tja, zegt het rapport, dat landschap, dat is jammer, maar het valt mee. En bergmarmotten, gemzen en bloemen hebben geen last van die ijzeren palen, toch?

Het filmpje dat ons moet overtuigen van de Eiger Express toont een blij gezin dat geniet van het uitzicht op de Eiger Nordwand. Intussen is het verzet in de bergen en de vallei platgeslagen. Zelfs de site van de tegenstanders is nauwelijks meer te vinden.

Nu regionaal het (naar verluid, best renderende Zwitserse) spoorbedrijf heeft gewonnen en nationaal protest niet werkt, wordt het tijd voor internationale actie. Zijn zowel de Jungfrau Aletsch als de Dolomieten (het tweede wereldnatuurerfgoed in de Alpen) immers ook niet van ons.

Volgens mij zijn twee acties nodig. Beïnvloeding van de UNESCO (blijf met je poten af van de Jungfrau Aletsch). En gezaghebbend alternatieven. Als er een land in de wereld is dat in staat is te polderen tussen economie en milieu & landschap dan zijn wij dat. Bombardeer Zwitserland met unsollicited proposals. Er is nog geld mee te verdienen ook.


Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht
l.vulperhorst@aef.nl 

Reageer op dit artikel