blog

Slootkant of Zuidas?

bouwbreed Premium 492

Slootkant of Zuidas?

Moet de bouw zich niet eens een Zuidas-imago aanmeten en zodoende het armoedige, lage-marge-imago eens afschudden?

Ooit op het hoofdkantoor van een bouwbedrijf op de Zuidas geweest? Uiteraard niet. Als de bouwers de fonkelnieuwe kantoor- woontorens hebben opgeleverd, kloppen ze hun laarzen schoon en verdwijnen ze weer naar hun onzichtbare vestigingen buiten de stad. Dat zijn op een enkele uitzondering na geen toplocaties, ontdekte Bureau Louter. Bouwers hebben ruimte nodig. Daarom zitten hun kantoren en werkplaatsen op plekken waar die ruimte is. Plaatsen zonder glans, waar veel laagopgeleiden wonen, de arbeidspool van de bouw.

Je vindt bouwers aan de slootkant aan de rand van het dorp, met aan de overkant hoeve Nooitgedacht. Dit is niet verzonnen. Vaak zitten ze daar al decennia. Bouwers verhuizen niet snel. Moet je zoveel meenemen. Bovendien zijn het vaak familiebedrijven; de grond en werkplaats zijn al jaren geleden afbetaald. Het is goedkoper om te blijven zitten, midden in het land, met aan de achterkant oneindig uitzicht op de Hollandse velden. De uitkomsten van het onderzoek van Bureau Louter, waarvan u een deel in deze krant kunt lezen, zullen menige bouwondernemer niet verbazen.

Toch is het aardig om eens na te denken of een hoofdkantoor in een flitsend centrum van een flitsende stad het bedrijf verder kan helpen. Zoals Philips ooit uit Brabant naar Amsterdam trok. Een goed voorbeeld is er al: TBI. De holding heeft twee verdiepingen in de Wilhelminatoren op de Kop van Zuid in Rotterdam, met uitzicht op de Erasmusbrug. De vraag die rijst na het onderzoek van Bureau Louter: moet de bouw zich niet eens een Zuidas-imago aanmeten en zodoende het armoedige, lage-marge-imago eens afschudden? Zou het helpen?


Lees hier het hele verhaal over het onderzoek van Bureau Louter: Bouwers nestelen zich rond bloeiende steden

Lees hier meer over Edam-Volendam, dat de grootste bouweconomie van Nederland heeft (Ja, dat ligt ook aan HSB).

En wist u dat Boskalis in Papendrecht de grootste vestiging in de bouw heeft?

Kleine en middelgrote bouwers werken naar verhouding het meest vanuit Zederik

Reageer op dit artikel