blog

Moonshots en de toekomst

bouwbreed Premium 1354

Moonshots en de toekomst
Suzanne van de Kerk

Gezinnen in Tokio wonen in stralingsvrije huizen. Inwoners van Singapore wonen boven de stijgende zee met hulp van grote waterstofballonnen, in een samenleving met een onafhankelijk eco-systeem dat lucht en water recyclet en eigen voedsel verbouwt. In Accra, de hoofdstad van Ghana, wonen mensen in boomhutten om te ontsnappen aan de wateroverlast.

Alan Marshall ontwikkelde met hulp van studenten uit de hele wereld deze en andere toekomstbeelden van steden. Gericht op duurzaamheid en futuristisch design legde hij deze steden vast in zijn boek Ecotopia 2021, met het doel om mensen anders te laten denken.

Wat is jouw beeld van de steden van de toekomst? Hoe wonen we dan? Best lastig te beantwoorden vragen. Maar wél cruciaal om te bepalen welke rol jij hierin speelt zodat je er alvast op kan voorsorteren. Maar hoe doe je dat?

Bijvoorbeeld met moonshot-denken. Gebruiken we straks 10x minder grondstoffen? Leven we 10x gezonder in ons huis en onze woonomgeving? Moonshot-denken doe je door een doelstelling of idee uit te werken dat op het eerste gezicht onmogelijk lijkt, en 10 keer beter of vooruitstrevender is dan wat er al bestaat. Dit bereik je alleen door te starten met een leeg blad en al je verbeeldingskracht aan te spreken. En met name door helemaal opnieuw te denken over het onderwerp en écht anders te durven denken.

Op het eerste gezicht lijkt het je wellicht wat overdreven en meer iets voor Elon Musk en Google. Maar juist voor de vastgoedbranche is het heel toepasbaar én nodig.

De meest gevestigde bedrijven zijn in andere branches ingehaald door spelers die een ander, beter businessmodel zijn gestart. Is het denkbaar dat de huidige rol van makelaars, notarissen, bouwers en ontwikkelaars is uitgespeeld? Zeer zeker, want door de (technologische) ontwikkelingen wordt fors aan de toegevoegde waarde van deze partijen geknaagd. En zeg nou eerlijk, hoe vaak vraag jij je af of jouw businessmodel in het jaar 2025 nog bestaat?

Ik wens jou een inspirerend moonshot!
Deel je dan jouw beeld van hoe we wonen in de toekomst met mij?


Yvonne van Mierlo Directeur Blauwhoed Studio bij Blauwhoed

Reageer op dit artikel