blog

Zwaard

bouwbreed Premium 441

Zwaard

Het is wrang dat het grootste bankroet in de bouw in het Verenigd Koninkrijk na de crisis plaatsvindt. In Nederland is de hausse aan faillissementen voorbij. Duizenden bedrijven gingen op de fles. De allergrootste bouwers zijn gespaard gebleven. Too big to fail.

Ballast Nedam had het geluk dat een Turkse ondernemer de Nederlandse onderneming vanuit zijn studietijd herinnerde als Hollands glorie en bereid was de Nederlanders te redden. Dat Heijmans nog bestaat mag een wonder heten. Sinds 2008 heeft het bedrijf in vijf van de zeven jaren verlies geleden; per saldo een kwart miljard euro.

Nederlandse bouwers toonden zich deze week nog steeds zorgelijk over de marges in de bouw. Ondanks rooskleurige omzetgroei, verdienen veel bouwers nog geen fuck, vatte Daan van der Vorm de situatie samen. De sterk stijgende kosten voor materialen en onderaannemers zijn het grootste probleem. Dat kan sommige hoofdaannemers de kop kosten, voorspelden enkele Cobouw50-bedrijven afgelopen zomer.

Dat een groeiende economie nog niet betekent dat de ellende voor bouwers voorbij is, voorzag Martin van Hoogevest, die in 2009 zijn familiebedrijf te gronde zag gaan. Het was het eerste grote faillissement in de bouw tijdens de crisis. Als straks de economie weer aantrekt, vallen juist de grootste klappen voor de uitvoerende bouw, keek hij een jaar na het bankroet terug. “Er hangt een geweldig zwaard van Damocles boven de sector. Als straks het werkaanbod en de prijzen weer wat gaan stijgen, willen onderaannemers en leveranciers ook een beetje meer verdienen. Dan vallen alle bedrijven die er slecht voorstaan om.”

Nee, voor de bouw is de crisis nog niet voorbij.


Marc Doodeman, verslaggever Cobouw

Reageer op dit artikel