blog

Pur-pijn

bouwbreed 1210

Pur-pijn

Wat een gedoe maken we mee rond gespoten pur. Kan dat niet anders? En waarom zeggen de grote bouwers in hun beschouwing op het komende jaar zo weinig over veiligheid?

Ik ga er niet te veel woorden aan vuil maken, maar zoals u gelezen heeft is collega Thomas van Belzen in de gespoten pur gedoken. En dat viel niet echt mee. Hij heeft er al een paar verhalen over geschreven en er volgen er meer. Het is ongelofelijk dat een materiaal dat zoveel vragen oproept nog op de huidige manier verwerkt wordt. Veiligheid voor vakmensen én consumenten die het product toelaten in hun huis zou altijd voorop moeten staan. En nu heeft niemand zicht op de gevaren die gespoten pur kennelijk met zich mee brengt. Dat kan echt niet. Je moet het gewoon niet willen. Niet op deze manier en niet in deze vorm.

Tekort aan personeel is een van de grote issues dit jaar. En ik vrees ook voor de komende jaren.

Deze week presenteren we de verwachtingen voor 2018 van de grote bouwers. Tekort aan personeel is een van de grote issues dit jaar. En ik vrees ook voor de komende jaren. Hoe gaan we in hemelsnaam de bestaande woningvoorraad verduurzamen met zo weinig handjes? De bouwkosten stijgen en dat zorgt uiteindelijk voor problemen, zo denken de bouwers.

Interessant, maar ik mis in hun verhaal het onderdeel ‘Veiligheid’.

Interessant, maar ik mis in hun verhaal het onderdeel ‘Veiligheid’. Iedereen zit tot over zijn oren in het werk. En zoekt naar materiaal en mensen. Mijn angst: krijgt veiligheid daarbij genoeg aandacht? Of wordt het een sluitpost?

“Veiligheid moet altijd prioriteit nummer 1 zijn.”

Gelukkig belde Edwin van den Berg van Van Wijnen later nog terug. Hij wijst er op dat de bouw de afgelopen jaren te maken heeft gehad met een stijgend aantal dodelijke slachtoffers. “Daar moeten we met zijn allen echt iets aan doen”, zegt hij. “Veiligheid moet altijd prioriteit nummer 1 zijn.” En: “Te weinig staan we daar met zijn allen bij stil.”

Dat lijkt me een goed startpunt. Of het nu over pur gaat of andere veiligheidsissues: je kunt er niet mee schipperen.

Reageer op dit artikel