blog

Nieuwbouwappartement of karakteristieke kluswoning

bouwbreed Premium 1804

Nieuwbouwappartement of karakteristieke kluswoning

Moet de beeldbepalende Valkenbos kerk wijken voor een nieuw appartementencomplex? Dat is de vraag die veel mensen in Den Haag bezighoudt. De kerk wordt sinds 2013 niet meer gebruikt voor de eredienst en de eigenaar, de Protestantse Gemeente van Den Haag, wil er vanaf.

De Haagse ontwikkelaar RBRE Real Estate en bouwer Bébouw Midreth hebben interesse. Zij willen de kerk plat gooien en appartementencomplex met ruim 50 woningen bouwen. Goed voor de kas van de huidige eigenaar, goed voor ontwikkelaar en bouwer en goed voor de Haagse woningmarkt. De buurt is niet enthousiast over dit plan en heeft zich verenigd in actiecomité ‘Valkenbos Blijft’.

Prijs

Wat mij betreft mag dit actiecomité een prijs krijgen voor hun inspanningen om de Valkenboschkerk als gebouw te behouden. Ze lieten het niet bij roep en lobby om behoud. Nee, ze schakelden een professionele partij in die met hen een mogelijke herbestemming van het kerkgebouw uitwerkte. Herbestemmingsbedrijf Steenvlinder werkte een plan uit voor herbestemming van het kerkgebouw. Binnen het huidige volume van het gebouw ziet Steenvlinder kans om 20-35 kluswoningen te realiseren.

Wolkenkrabber

Op 22 februari komt de Valkenboskerk aan de orde in de Haagse gemeenteraad. Ondertussen wordt door de financiele man van de Protestantse Gemeente in de media gesuggereerd dat de raadsleden koopman spelen met andermans geld. Ja, de opbrengst voor de Protestantse Gemeente zal lager liggen bij herbestemming. Maar dat betekent niet dat de overheid maar voetstoots mee moet gaan elk plan dat de opbrengst in euro’s maximaliseert. Dan zou een wolkenkrabber op deze plek financieel een nog betere optie zijn.

Dertien-in-een-dozijn

De overheid heeft het publieke belang te dienen. Al bijna 90 jaar is dit gebouw beeldbepalend in de wijk. Voor veel mensen een ontmoetingspunt en voor nog meer mensen een herkenbaar baken op weg naar hun bestemming. Waarom zou je dit kerkgebouw inruilen voor een dertien-in-een-dozijn-gebouw? Dat kan alleen als er breed draagvlak is in de samenleving en de mogelijkheden voor hergebruik falen. Of een dwingend groter belang. Dat alles is hier niet aan de orde. Het voorstel van Steenvlinder benut het huidige gebouw en kan rekenen op draagvlak. Bovendien wordt met dit voorstel de diversiteit van de Haagse woningvoorraad vergroot met een aantal unieke woningen.

Op de site van RBRE site lees ik dat ze gaan voor ‘vastgoed projecten die een bijzonder positieve indruk achterlaten’. Vooralsnog lijkt Steenvlinder met die eer te gaan strijken. Hopelijk mogen ze dat van de gemeenteraad en van de Protestantse Gemeente ook in de praktijk gaan bewijzen, zodat Valkenbos blijft.


Gerben van Dijk, voorzitter Herbestemmingsteam

Reageer op dit artikel