blog

Mannen

bouwbreed Premium 1188

Mannen

Nog eenmaal de Cobouw 50. 2017. Die portrettengalerij: alleen maar (blanke) mannen. Niet eens één excuusvrouw. Direct schieten er allemaal gedachten door mijn hoofd. Waar zijn die vrouwen, die je wel op de opleidingen ziet?

De producten die de sector levert worden ook en vaak zelfs juist door vrouwen gebruikt; bepalen mannen dan nog steeds hoe een huis of een kantoorruimte kan of moet functioneren? Waarom lukt het publieke opdrachtgevers en kennisinstellingen in de bouw overigens wel om vrouwen op bepalende posities te benoemen? Steeds vaker zitten opdracht nemende bouwers aan tafel met opdracht gevende vrouwen.

Maar wat is het probleem, Vulperhorst? Dit geklaag is allemaal politiek correct en modieus, maar gaat er iets mis? En heeft dat een direct verband met die aanwezigheid van mannen?

Tja, wist ik dat maar. Laat ik me beperken tot innovatie. Is er een verschil in innovatief vermogen tussen mannen en vrouwen? En als dat zo is, kan de bouw daar dan voordeel van hebben? En is de technische, juridische en financiële oriëntatie van de huidige besluitvormers een prikkel of een belemmering voor innovatie? Helpt het dan om die oriëntaties bij te mengen met andere invalshoeken? Is de verschuiving van robuust bouwwerk naar flexibele functie niet bij uitstek iets waar mannen en vrouwen samen aan moeten werken? En waar vrouwen wellicht veel meer gevoel voor hebben?

De 50 mannen uit de Cobouw zullen allen zeggen dat ze er zijn om waarde toe te voegen aan de behoeften van klanten. Zou het helpen als de portrettengalerij in 2018 gaat bestaan uit 25% vrouwen? En in 2019 50%?


Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht
l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel