blog

Loyaliteit is niet te koop

bouwbreed Premium 1918

Loyaliteit is niet te koop

Sinds jaar en dag werken wij met dezelfde gespecialiseerde aannemers en hun werknemers, soms al twintig jaar. Onze werknemers zijn daardoor zo verweven met elkaar, dat lief en leed wordt gedeeld. We staan elkaar altijd bij, in goede en minder goede tijden, en we zijn altijd voor elkaar gegaan.

Zo gebeurde het jaren geleden dat, nadat een installateur was overleden, zijn jongens werden geplaatst bij een bedrijf dat totaal niet bij ons paste. Dat was vervelend, want de jongens wilden graag bij ons blijven en wij wilden hen ook niet kwijt. We zochten naar een oplossing en gingen daarom in gesprek met een collega installateur die ook werkzaam is voor ons. We legden het verhaal voor en gaven aan dat deze jongens onze werkwijze helemaal snappen en je er dus eigenlijk geen omkijken naar hebt, het zijn zogezegd echte toppers. Na dit te hebben aangehoord, nam de collega installateur de jongens in dienst en konden we tot ons aller vreugde met hen blijven samenwerken.

Eén van deze jongens is Dennis, een loodgieter die al jaar en dag voor ons werkt. Hij regelt alles zelf, maakt afspraken met bewoners, controleert collega’s, ja, zelfs onze mensen. In 2017 vertelde Dennis dat zijn vrouw zwanger was; iedereen was op de hoogte en leefde mee. Eind november was zijn vrouw uitgerekend. Maar het kindje wilde blijkbaar niet wachten en kwam niet alleen eerder, nee, ook nog snel!

Na middernacht, om kwart voor vier in de ochtend om precies te zijn, bracht Dennis zijn dochtertje zelf ter wereld, zonder verloskundige erbij, want er was zelfs geen tijd om te bellen. Om kwart over vijf arriveerde de verloskundige alsnog. En wat er toen gebeurde? Dennis gaf zijn kleine meisje, gewikkeld in een handdoek, aan haar en zei: “Ik moet zo even weg, mijn werk overdragen, want de jongens weten niet welke afspraken ik heb gemaakt met de bewoners,”, en hij voegde eraan toe:” Ik heb ook nog spullen in de auto waar een mevrouw op wacht!”

En zo was Dennis om zeven uur op het werk, waar hij, nadat hij het relaas uit de doeken had gedaan, door de jongens werd gefeliciteerd en geknuffeld.

Later sprak ik Dennis, en ik vertelde hem dat ik het geweldig vond dat hij er toch was s’morgens, na alles wat er gebeurd was die nacht. En Dennis antwoordde: ”Jullie zijn altijd afspraken nagekomen en goed voor ons geweest, dat zijn we niet vergeten.”

Hoe trots kan en mag je wezen.

Loyaliteit is niet te koop, ook niet bij je partners en hun werknemers.


René Kesselaar, directeur/eigenaar van Kesselaar & Zn.

Reageer op dit artikel