blog

Begrip

bouwbreed Premium 422

Begrip

Ik moet zeggen dat ik de wereld van de contractvormen een bijzondere vind. De contractvoorwaarden die opdrachtgevers afspreken met bouwers zijn niet makkelijk te doorgronden.

Doorgaans is een contract iets wat je uit onderhandelt met een partner en er vervolgens samen je handtekening onder zet in het geloof dat dit het beste voor allebei is. Maar niet in de bouw. Daar wil de ondoorzichtigheid van de keuzes en voorwaarden nog wel eens problemen opwerpen. Of de contractvorm wordt als een dictaat van de opdrachtgever gezien.

Ze stapten naar de rechter. Niet goed voor hun onderhandelingspositie bij een volgende klus.

Afgelopen jaar zagen we grote conflicten. Bouwers die het contract niet kregen en razend waren omdat ze de gang van zaken slecht te verkopen vonden. Ze stapten naar de rechter. Niet goed voor hun onderhandelingspositie bij een volgende klus, dus vaak gebeurt het niet. Ik zeg: alles wat die samenwerking beter regelt is welkom.

Door samenwerking moet het claimgedrag verminderd worden.

Deze week heeft Ingrid Koenen een aardig verhaal geschreven over hoe door samenwerking het claimgedrag verminderd moet worden bij de herziening van de – ja, het is weer een mondvol – UAV-GC 2005.

Het belang van de bouwers is helder: ze willen meer zekerheid dat ze niet voortdurend met enorme claims worden geconfronteerd.

Het proces is nog gaande, dus het valt te prijzen dat de betrokken partijen openheid geven over waar ze naar toe willen. Ze zijn er namelijk nog niet. Het belang van de bouwers is helder: ze willen meer zekerheid dat ze niet voortdurend met enorme claims worden geconfronteerd door zaken die ze amper of niet hadden kunnen voorzien.

Als we de geluiden uit het overleg moeten geloven gaat het er in ieder geval beter en vreedzamer aan toe dan de vorige keer.

Ik hoop dat de UAV-GC 2018 ons echt verder zal helpen. Als we de geluiden uit het overleg moeten geloven gaat het er in ieder geval beter en vreedzamer aan toe dan de vorige keer. Er is meer begrip voor elkaars positie.

Dat lijkt me een goed begin.

Reageer op dit artikel