blog

Vijf tinten groen

bouwbreed 31

Vijf tinten groen

Eind maart is succesvol het nieuws gelanceerd, middels persbericht en video, dat onze asfaltcentrale in Hengelo alleen nog maar vijf tinten groen asfalt gaat produceren. Alles moet immers groen momenteel, bij ons en van en bij onze opdrachtgevers. Uiteindelijk is op 1 april bekend gemaakt dat onze centrale 100% op windenergie draait, dus inderdaad 100% groen (geproduceerd) asfalt.

De asfaltkenners hadden ‘de grap’ natuurlijk wel door, zij weten: niet wij als aannemer of asfaltproductiebedrijf bepalen welk asfalt waar wordt gelegd, maar onze opdrachtgevers. Voor de minder asfalt-geïntegreerde bleek het echter geen gek idee. Gewoon vijf tinten groen. Donkergroen voor de snelwegen en lichtere tinten voor de provinciale en gemeentelijke wegen. Voor een mooie, natuurlijke en landelijke uitstraling en de kleur staat direct voor de maximale snelheid. Het is ook geen futuristisch idee, kan namelijk best toegepast worden. De 1 april grap heeft echter ook een serieuze oproep. Terwijl de maatschappij steeds hogere verwachtingen heeft ten aanzien van duurzaamheid blijft asfaltproductie een zeer energie-intensief proces. Veel van de  wegbeheerders, dit zijn er totaal zo’n pakweg 400, kennen traditioneel eigen asfaltvarianten. Daardoor moeten asfaltcentrales veelvuldig van mengsel wisselen. Door meer uniformiteit te krijgen in de asfaltmengsels kan het aantal mengsels sterk gereduceerd worden met minder omstelkosten tijdens de productie. Eén keer omstellen kost namelijk bijna evenveel energie als het jaarverbruik van twee huishoudens. Vermindering van omstelkosten leidt vervolgens tot minder CO2 uitstoot en een lagere kostprijs en hogere kwaliteit. Van de bijna 200 mengsels die worden geproduceerd kunnen er wellicht 150 verdwijnen. Wat houden we dan over? Inderdaad 50 tinten grijs en dan is de stap naar vijf tinten groen misschien niet eens zo’n hele grote. Dus markt: pak deze handschoen op en ga voor uiteindelijk vijf tinten groen. Het moet echter ook allemaal niet te verantwoord duurzaam worden hoorde ik dit weekend een boomkweker zeggen “laten we wel een beetje CO2 overhouden, mijn bomen hebben het immers nodig om te leven”.

Karin Rog
Marketeer@ReintenInfra

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels